Pandemi Batı Avrupa'nın en büyük ekonomilerini durdururken, ikinci çeyrekte akıllı telefon pazarı büyük bir gerileme yaşadı. Ancak yeni verilerin gösterdiği gibi, bazı markalar şimdiden geri dönmeye başladı.

Üçüncü çeyrekte Batı Avrupa'da toplam 28,8 milyon akıllı telefon gönderildi. Samsung, etkileyici bir 10,3 milyon adet ve yüzde 35,6'lık muhteşem bir payla pazara liderlik etti. Samsung, yıllık yüzde 6,9 düşüşle piyasa ortalamasının altında performans gösterdi. Ancak güzel haberler de var. En azından Samsung için.

Güney Koreli şirket, bu yılın başlarında kısa süreliğine dünyanın bir numaralı akıllı telefon üreticisi haline gelen Çinli rakibi Huawei'yi büyük ölçüde geride bıraktı.

Mevcut çeyreğe gelince, çok fazla belirsizlik var gibi görünüyor. Tatil dönemi tipik olarak bir satış artışını beraberinde getiriyor, ancak İngiltere, İspanya ve Fransa gibi Batı Avrupa pazarları, başka bir sıkı karantina dalgasıyla geride kalıyor.

Huawei'ye dönersek, ABD'nin ticari yaptırımlarının etkisinin görünmeye başladığı açık. Bu, Avrupa çapında ekonomik faaliyetlerin azaldığı bir dönemle birleştiğinde, korkunç bir çeyrekle sonuçlandı.

Huawei, 6.2 milyon akıllı telefon sattı ve 2019'un 3. çeyreğinde en popüler üçüncü marka oldu. Bununla birlikte, Huawei 2020'nin 3. çeyreğinde üçüncü sıraya geriledi. Pazar verileri, Temmuz ve Eylül arasında yalnızca 2,5 milyon cihaz sattığını gösteriyor. Bu, yüzde 58,7'lik bir düşüş ve pazar ortalamasından 9 kat daha kötü performans gösterdiği anlamına geliyor. Daha da kötüsü ise Huawei'nin pazar payı yüzde 20'den yüzde 8.8'e düştü.

Apple, geçtiğimiz çeyrekte Batı Avrupa'nın en popüler ikinci markası konumunu korudu ve Eylül ayında yeni bir amiral gemisi iPhone serisini piyasaya sürmemesine rağmen, satışları biraz arttı.



Spesifik olarak, Tim Cook liderliğindeki dev, Eylül ayının son çeyreğinde 8,2 milyon iPhone sattı. Bu, 2019'daki eşdeğer çeyreğe göre 0,1 milyon birimlik bir artış.

Markanın pazar payı da arttı. Bölgedeki tüm sevkiyatların yüzde 28,5'ini oluştururken, bu rakam bir yıl önce yüzde 26,4'tü.

IDC, Apple’ın beklenenden daha iyi performansının iPhone SE (2020) satışlarına ve o zamandan beri iPhone 12 portföyüyle değiştirilen iPhone 11 serisine yönelik talebin devam etmesine bağlı olduğunu söylüyor.

Geçen çeyrekte en büyük kazananlar şüphesiz Xiaomi ve Oppo oldu. Her iki marka da Çinli dost Huawei'nin düşüşünden yararlandı ve onları sonunda hem Samsung hem de Apple'a ciddi şekilde meydan okuyabilecekleri bir yola soktu.

Xiaomi, 3,7 milyon adet satış ve yüzde 12,8'lik etkileyici bir pazar payı ile yaz aylarında Batı Avrupa'nın üçüncü en büyük akıllı telefon üreticisiydi. Popüler marka, yalnızca on iki ay önce 1,5 milyon sevkiyat kaydetti ve yüzde 4,8'lik bir pazar payına sahipti.

Bu rakamlar nihayetinde Xiaomi'nin 3. çeyrekte bölgede yüzde 151,6 oranında muazzam bir satış artışı yaşadığı anlamına geliyor.

Oppo'nun performansı ise daha da etkileyici. Avrupa pazarına sadece geçen yıl giren marka, en popüler beşinci akıllı telefon şirketi olarak konumunu sağlamlaştırdı ve yüzde 566,2'lik benzeri görülmemiş bir büyüme yaşadı.

Yeni orta sınıf modellerin piyasaya sürülmesi sayesinde Oppo, 900.000 adet iyi bir sevkiyat yapmayı başardı. Bu, diğer markalara kıyasla çok fazla değil, ancak yalnızca on iki ay önceki satışlar 100.000 adede ulaştı.