Yapay zeka biz çok farkında olmasak da son yıllarda ceplerimize kadar girdi. Cep telefonu işlemcileriyle entegre çalışan bu yardımcı teknoloji yavaş yavaş yaygınlaşmaya başlıyor. Şimdilik orta ve üst seviyedeki işlemcilerde bulunan yapay zeka desteği gelişen teknoloji ile beraber giriş seviyesi işlemcilerde de karşımıza çıkmaya başlayacak.

Huawei Mate 20 Pro yapay zeka özellikleri

Geçtiğimiz günlerde tanıtılan ve bizim de test edip deneyimlerimizi size aktarda imkanı bulduğumuz Huawei Mate 20 Pro da yapay zeka desteği sunan bir işlemciye sahip. Telefonda kullanılan dünyanın ilk 7 nm teknolojisine sahip yapay zeka destekli işlemcisi Kirin 980, bu teknolojinin nimetlerinden sonuna kadar yararlanıyor.

Performansı artıran yapay zeka

Peki bu yapay zeka bize nerede ve nasıl yardımcı oluyor? Detaylara indiğimizde karşımıza öğrenen bir yapay zeka teknolojisi çıkıyor. Yani kullanıcının kullanım alışkanlıklarına göre kendini şekillendiren bu yapay zeka, CPU performansını yüzde 75'e, CPU güç verimliliğini ise yüzde 58'e kadar artırabiliyor. Yine bu teknoloji GPU yani grafik işlemci performansını yüzde 46'ya, GPU güç verimliliğini ise yüzde 178'e varan oranlarda yükseltebiliyor.

Pil ömrünü artıran yapay zeka

Anlaşıldığı üzere Kirin 980 işlemcisindeki bu yapay zeka teknolojisi kullanıcı deneyimini üst seviyeye çıkarmak için çalışıyor ve bunu fazlasıyla başarıyor. Yapay zekanın el attığı bir diğer alan ise güç yönetimi. Gün içinde telefonun kullanım özelliklerine göre yapay zeka tarafından yönetilen bir güç yönetim teknolojisi kullanan telefon bu sayede uzun saatler boyunca pilin azalmadan kullanılmasını sağlıyor.

Kamera performansını geliştiren yapay zeka

Yapay zekanın en fazla kullanımda olduğu alanlardan biri ise kamera. Malum daha önceki Huawei modellerinde de yapay zeka kamerayı ciddi anlamda destekliyordu. Kirin 980'li Mate 20 Pro'da da aynı durum devam ediyor. Daha önceki işlemci Kirin 970'e oranla yüzde 120'ye yakın bir artışla dakikada 4600 görüntüyü algılayan Kirin 980, fotoğraf çekimleri sırasında konuyu tespit edip kameraya gerekli ayarları hızlıca yüklüyor. Kadrajdaki nesneleri otomatik olarak tanıyan bu yapay zeka desteği gerekli ayarlarla en iyi sonuçların alınmasını sağlıyor. Ek olarak HDR ve benzeri ayarların da en uygun şekilde kullanılmasını sağlayan bu teknoloji kötü fotoğraf çekmeyi tarihe karıştırıyor.

Düşük ışık koşullarında çekilen fotoğraflardaki düzenlemelerin daha gerçekçi olarak yapılması konusunda da yardımcı olan yapay zeka, yüksek ISO kullanmadan oluşan gren yani kumlanmanın daha doğal bir şekilde temizlenmesi için Multi-pass noise reduction adı verilen bir teknolojiyi de kullanıyor. Yapay zekanın bir diğer kabiliyeti ise geliştirilmiş hareket takibi. Hareketli bir konunun fotoğrafını çekmek istediğinizde yapay zeka konuyu yüzde 97.4 oranında tanıyabiliyor. Bu süyede görüntüyü hızlı bir şekilde yakalayabiliyorsunuz.

Ayrıca yapay zeka teknolojisi sadece fotoğrafta değil aynı zamanda videoda da kullanılıyor. Mate 20 Pro sahipleri çektikleri video içeriklerinin tonunu, doygunluğunu ve parlaklığını otomatik olarak ayarlayabiliyor. Video modunda kadrajdaki insan unsurlarını ayıran yapay zeka destekli kamera etraftaki renklerin canlılığını artırarak, kişileri daha çarpıcı bir şekilde vurgulayabiliyor.

Yapay zeka teknolojilerinin hayatımıza katkısı her geçen gün artıyor. Huawei Mate 20 Pro da sunduğu yapay zeka destekli Kirin 980 işlemcisiyle bu alandaki bilgi ve birikimini değerlendiriyor.



Kaynak: TEKNOLOJİ OKU