Huawei kısa süre önce yeni P serisi modellerini tanıtmıştı. Geçtiğimiz yıl tanıtılan Mate modellerinde olduğu gibi P40 modellerinde de Google servislerinin olmayacağı ortaya çıktı.

Hatırlanacağı üzere Google ABD yönetimine Huawei modellerine olan kısıtlamanın kalkması için bir istekte bulunmuş fakat olumlu dönüt alamamıştı. Araya koronavirüs süreci de girince Google ve Huawei arasındaki buzlar erimeden kaldı.

Bu dezavantajı ortadan kaldırmakta niyetli olan Huawei, Avrupa’da Google yerine Qwant ile çalışma kararı aldı. Fransız arama motoru İtalya, Almanya ve Fransa’da satışa sunulacak olan Huawei P40 modellerinde ön yüklü olarak gelecek. Diğer ülkelerdeki kullanıcılar da eğer isterlerse Qwant’ı Huawei App Gallery üzerinden indirebilecekler.

Daha önce Huawei Mobil Servisleri devreye sokan Çinli üretici şimdi de arama motoru tarafında Google’a alternatif isimlerle çalışıyor. Eğer bu durum birkaç yıl daha devam ederse Huawei kendi ekosistemini tamamen oluşturacaktır. Muhtemelen bu durum Google’ın da işine gelmez.

Eğer Huawei Google’a rağmen müşteri kitlesini arttırmaya devam ederse bu durum diğer üreticilere de örnek olabilir. Kimbilir belki bir 10 yıl sonrasında pek çok üretici aynı Apple gibi kendi işletim sistemi üzerine yoğunlaşmış olarak karşımıza çıkabilir. Düşük de olsa yabana atılmayacak bir ihtimal.