Trump hükümetinin Çinli Huawei’ye karşı açtığı savaş tüm hızıyla devam ediyor. Bilindiği üzere ABD, Huawei ve alt kuruluşlarını Çin hükümetine bilgi sızdırmakla suçlamıştı. Hatta Trump bu hususta ellerinde belge olduğunu söylese de herhangi bir paylaşımda bulunmadı.

Amerika müttefik olarak ilan ettiği ülkelerin Huawei’nin 5G alt yapısını kullanmamasını talep etmişti. Japonya ve Avusturalya bu uyarıyı dikkate alırken, İngiltere Huawei alt yapısını kullanmakta kararlı bir duruş sergiledi.

Lakin şu aralar Britanya Muhafazakar Partisi üyeleri, Başbakan Boris Johnson’ı yoğun bir baskı altına almış durumdalar. BMP üyeleri Huawei ile olan anlaşmanın derhal feshedilerek Çinli üreticinin teknolojisinin ülkenin 5G ağlarından ve geri kalan telekomünikasyon hatlarından 2023’e kadar kaldırılmasını istiyorlar.

Johnson ise hala Huawei’nin 5G tarafında alternatifsiz bir isim olduğunu savunuyor. Malum Çinli üretici teknolojik anlamda rakiplerinin 1 yıl önünde seyrediyor. Ayrıca müşterilerine sunduğu ödeme olanakları da hayli cazip.

Elbette İngiltere tek bir kişinin yönettiği monarşi tarzı bir devlet değil. Dolayısıyla Başbakan Johnson’ın söylenenlere kulak tıkaması pek de olası görünmüyor.

Sonuç olarak Huawei için zor günlerin geride kaldığını ve önünde çok daha zor günler olduğunu söylemek mümkün. Bakalım Çinli üretici ardı ardına gelen bu darbelere ne kadar dayanabilecek.