Tarım İl Müdürü Muhsin Temel, Tarım İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Kontrolleri” konulu değerlendirme toplantısında Aydın"daki balık üretimi ve hedefleri hakkında bilgiler verdi.
Aydın"ın iç su üretim kapasitesinin yaklaşık 5 bin ton olduğuna işaret eden Tarım İl Müdürü Temel, “Önemli yetiştiricilik havzaları Kemer Baraj Gölü, Topçam Baraj Gölü, Yaylakavak Baraj Gölü, Akçay Havzası"dır. İlimiz kıyılarındaki 3 adet lagün ve dalyanlar kooperatiflerce kiralanmaktadır. Su ürünleri konusunda İl Tarım Müdürlüğümüzce; 2010 yılı balıklandırma çalışmaları kapsamında Bakanlığımızca 84 bin adet sazan yavrusu tahsis edildi. Yavru balıklar Antalya"da bulunan Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü tesislerinden getirilerek 5-9 Temmuz 2010 tarihleri arasında ilimizde bulunan sulama göletlerine bırakılacak. Ayrıca bu konuda İl Tarım Müdürlüğümüzce; Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkında Uygulama Esasları Tebliği çerçevesinde ilimiz su ürünleri yetiştiricilerine 2009 yılında toplam 2 milyon 443 bin 493 TL destekleme ödemesi yapıldı” dedi.
Aydın"da kayıtlı boyları 6-40 metre arasında değişen 260 adet tekne bulunduğunu açıklayan Temel, “İlimizde bulunan 4 adet su ürünleri işleme tesisinde 2009 yılında yaklaşık 2 bin 750 ton işlenmiş su ürünleri ihracatı yapıldı. Su ürünleri konusunda İl Tarım Müdürlüğümüzce; su kirliliğinin izlenmesi çerçevesinde rutin aralıklarla koordinatları önceden belirlenmiş noktalardan su numuneleri alınarak nitrit ve nitrat açısından incelenmektedir. 2010 yılında bugüne kadar 16 adet ihracat amaçlı numune, 15 adet denetim amaçlı numune alınmıştır. Yine, rezidü amaçlı olarak 2010 yılında 19 adet numune alınmış olup, 25 adet satış yerlerinin denetimi yapılmıştır” diye konuştu.

“HEDEF 53 BİN TON”
Su ürünleri sektörünün, tarım ve hayvancılık sektörü kadar önem arz etmekte olduğunun altını çizen Temel, Aydın"daki balık üretimini artırmayı hedefledikleri kaydederek, “Sektörel avantajlarının ve kapasitesinin değerlendirilmesi için elimizden geleni yapmak durumundayız. Sağlıklı beslenme için deniz ürünlerinin tüketimi önemli olup, bu kapsamda üretimin de artması gereklidir. Üreticilerle iyi diyalog kurulması gerekir. Ayrıca Taşburun Balıkçı Barınağı"nın avcılık yapan tekneler ile yetiştiricilerin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde olması için gerekli girişimlerin yapılması önemlidir. İlimiz su kaynaklarının kirliliğinin izlenmesi çok önemlidir. Bu anlamda üzerimize düşen görevleri en iyi şekilde yapmalıyız. Su kalitesinin insan sağlığı açısındaki rolü, tarım ürünleri ve avlanan su ürünlerinin kalitesi üzerindeki etkisi önemlidir. İlimizdeki açık deniz alanında kurulacak işletmeler ile ilimiz deniz ve iç su balık üretim kapasitesi yılda 53 bin tona çıkacaktır. İlimizde bulunan 3 adet yavru balık kuluçkahanesi yıllık 125 milyon adet deniz balığı yavrusu üretmekte olup, ülkemiz üretiminin yüzde 40"ını karşılamaktadır” şeklinde konuştu.