Sağlık Bakanlığı tarafından İtalya"dan ithal edilen H1N1 domuz gribi aşılarının Türkiye"ye getirilip İl Sağlık Müdürlüğü"ne gönderilmesinin ardından Aydın"da önceki gün başlayan sağlık çalışanlarının aşılanması çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Aydın Atatürk Devlet Hastanesi"nde de gerçekleştirilen aşılama çalışmaları kapsamında ilk aşıyı Sağlık-Sen Aydın Şube Başkanı A. Baki Karaer ve Atatürk Devlet Hastanesi Başhemşiresi Nezihe Küllü vuruldu.

Domuz gribi virüsüne karşı korunmanın en etkili çözüm yolunun hijyen ve aşılanma yöntemi olduğuna dikkat çeken Baki Karaer, H1N1 domuz gribi virüsünün mevsimsel influenzadan daha bulaşıcı olduğuna işaret etti. Aşının ilk etapta sağlık çalışanları, hacı adayları, anaokulları ve ilköğretim okul öğrencileri ile diğer risk grupları ve kritik alanlardaki kamu görevlilerine yapılacağını belirten Karaer, “Aşılanması gereken risk grupları, hamile kadınlar özellikle 3. trimestirdeki, 6 ay - 24 yaş arası çocuk ve genç erişkinler, astma dahil kronik akciğer hastalığı olanlar, kanser tedavisi gören veya başka bir nedenle bağışıklık sistemi bozulmuş hastalar ilk aşamada aşılanması planlanan risk gruplarıdır. Ayrıca hastalar ile yakından ilgilenmek zorunda kalacak sağlık personeli öncelik sırasındadır. Bu yüzden sağlık çalışanlarına muhtemel bir pandemi sırasında sağlık sisteminin çökmemesi için, hem kendini, hem ailesini hem de diğer hastalarını domuz gribinden korumak için mutlaka yapılmalıdır” dedi.

AŞIDA KULLANILAN MADDELER BİLİNİYOR

Domuz gribi aşısının içerisinde bulunan etkin maddeler hakkında da bilgiler veren Karaer, “Domuz gribi aşısının mevsimsel grip aşısı ile aynı yöntemlerle hazırladığı ve içerisinde kullanılan maddelerin uzun yıllardır pek çok aşıda bulunduğu, ve bu katkı maddeleri ile ilgili iddiaların kesin olarak ispatlanamamıştır. Bu sebeple Dünya Sağlık Örgütü kullanılması planlanan domuz gribi aşılarının mevsimsel grip aşıları kadar güvenli ve etkin olacağını bildirmektedir” diye konuştu.
Aydın Atatürk Devlet Hastanesi"nde görevli hemşireler tarafından gerçekleştirilen aşılama çalışmalarında Baki Karaer ve Nezihe Küllü"nün ardından diğer sağlık çalışanları da sırayla aşılandı.