Kuşadası Aşçılar Derneği'nin, Kuşadası Belediyesi ile birlikte organize ettiği, "Dünyanın En Büyük Açık Büfe"si Kuşadası şehir statında kuruldu. 7 bin metrekare alanda gerçekleştirilen etkinliğin 800 metrekaresi kapalı, 4 bin metrekarelik bölümü açık büfe olarak kullanıldı. Daha önceden 1001 çeşit olarak planlanan Dünyanın En Büyük Açık Büfesi'nde Kuşadalı aşçılar tam 1028 çeşit yemek hazırladı. İngiltere'den gelen Uluslararası Guiness Rekorları temsilcisi Kelly Garret başkanlığındaki heyet, açık büfeyi
inceleyerek tescil yaptı ve 1028 çeşit yemekten oluşan açık büfe onaylanarak kitaba girdi. Tescil ve onayın ardından düzenlenen törene Aydın Valisi Mustafa Malay, Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen, Kuşadası Belediye Başkan Vekili Ahmet Kireç ve Kuşadalılar ile yerli ve yabancı tatilcilerden oluşan 10 bini aşkın kişi katıldı. Törende konuşan Kuşadası Aşçılar Dernek Başkanı Hayati Gökçeel, 'Her yıl 15-22 Nisan arasında kutlanan Turizm Haftası içinde her sene yemek festivali yapıyorduk. Bu yıl bunu
uluslararasına taşımak istedik. Bu arada 1001 çeşit yemek yapabileceğimizi hesapladık ve Amerika'nın Las Vegas Kenti'ndeki Hilton Oteli'nin 607 çeşit ile sahip olduğu rekoru kırarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeyi hedefledik. Bunu 1028 çeşit ile kırdığımız için son derece mutluyuz. Bu rekorumuz için 6 aydır çalışıyorduk. Uzun süre kırılması çok zor bir rekoru Türkiye ve Kuşadası'na getirmiş olmanın gururunu yaşıyoruz" dedi.
Konuşmaların ardından rekoru onaylayan Uluslararası Guiness Rekorları temsilcisi Kelly Garret, Kuşadası Aşçılar Derneği Başkanı Hayati Gökçeel'e tescil belgesi ve plaketi verdi. Tescil töreninin ardından Kuşadalılar ile yerli ve yabancı turistlerden oluşan 10 bini aşkın kişi, 1028 çeşit yemekten tadabilmek için açık büfeye koştu. Zaman zaman izdihamın yaşandığı etkinlik sırasında ortaya da renkli görüntüler çıktı.
Bu arada, Kuşadası Aşçılar Derneği Genel Sekreteri Serkan Tütüncü, rekor için oluşturdukları açık büfeye 28 beş yıldızlı otel ile 15 restoranın ekipleriyle birlikte destek verdiklerini söyledi. Genel Sekreter Serkan Tütüncü, 'Menüdeki yemeklerin yüzde 90'ını Türk Mutfağı oluştururken, yüzde 10'u da dünya mutfağından oluştu. Turizmin yanında Türk Mutfağı'nın da tanıtımına büyük bir katkı olduğuna inanıyoruz. Bizi destekleyen tüm firma ve kuruluşlara teşekkür ediyor" diye konuştu.