Ford, fabrikada gereksiz vakit kaybettiren getir-götür işleri gibi işlerini yapacak ‘Survival' adındaki otonom aracını bir süredir test ediyor. 'Survival', Ford mühendisleri tarafından sıradan işleri, yani işçilerin zamanını çalacak getir-götür gibi işleri yapması için tasarlandı. Robot çalışanlara günde toplam 40 saatlik fazladan vakit kazandırıyor.

Ford'un otonom fabrika robotları günde fazladan 40 saatlik verim sağlıyor!

Ford, fabrikalarda parçaları hızlıca ve etkin bir şekilde taşıyabilen otonom bir robotu test ediyor. Robot yollarda gördüğü engellere göre yolunu değiştirebiliyor ve çalışanlara günde toplam 40 saatlik fazladan vakit kazandırarak başka işlerle uğraşabilmeleri için imkan sağlıyor.

Şu anda İspanya'daki bir Ford tesisinde hizmet eden bu robota, çevresine uyum sağlama yeteneği sebebiyle Survival (Hayatta Kalma) adı verildi. Robot eğer bir yolculuğu sırasında yolunu engelleyen bir şey görürse aynı yoldan bir sonraki geçişinde rotasını değiştirerek engelleri aşabiliyor.

Fabrikanın haritasını çıkarıp ona göre hareket ediyor

Tamamen Ford mühendisleri tarafından tasarlanıp üretilen Survival'ın en akıllıca özelliklerinden biri de hiçbir ön kurulum gerektirmeden fabrikada çalışmaya başlayabilmesi. Robot kendisine gerekli bilgileri çalıştıkça öğreniyor. Ford Mühendislik Müdürü Eduardo Garcia Magraner "Robotu fabrika zemininin tamamını öğrenebilecek şekilde, algılayıcılarla donattık. Dolaşabilmesi için dışarıdan yönlendirilmeye ihtiyaç duymuyor. İlk kez çalışmaya başladığında işçilerin bir tür bilim kurgu filmindeymiş gibi hissettiklerini, robot geçerken durup onu izlediklerini görebiliyordunuz. Şimdi ise robotun onların etrafında çalışabilecek kadar akıllı olduğunu bildikleri için kendi işlerine bakıyorlar." açıklamasında bulundu.

Survival şu anda İspanya'nın Valencia şehrinde, Ford'un Kuga, Mondeo ve S-Max gibi modellerinin üretildiği Ford gövde ve presleme fabrikasında test ediliyor. Robot yedek parçaları ve kaynak malzemelerini fabrikanın farklı bölgelerine taşıyor. Bir insan işçi için yorucu bir görev olabilecek bu iş, robot için hiçbir zorluk oluşturmuyor.

Lazer ışınları ile yönünü buluyor

Ford'un prototip otonom araçları gibi Survival da LiDAR teknolojisi kullanarak çevresindeki nesneleri lazer ışınları aracılığıyla tespit ediyor. 17 farklı bölmesi olan bir otonom raf düzeni sayesinde Survival belirli parçaları belirli operatörlere götürebiliyor.

Ford, Survival'ın işçilerin yerini almayacağını, sadece günlerini biraz daha ilginç hale getireceğini söylüyor. Otonom robot işçilere fabrikadaki daha karmaşık işlerle uğraşabilecekleri ekstra vakit sunuyor. Garcia Magraner "Yaklaşık bir yıldır süren deneme aşamasında şimdiye kadar bir hata yapmadı. Ekibin değerli bir parçası haline geldi. Umarım kısa zamanda tam zamanlı şekilde kullanmaya başlarız ve kullanımını diğer Ford fabrikalarına da genişletebiliriz." açıklamasında bulundu.



Kaynak: TEKNOLOJİ OKU