Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

Popüler sosyal medya platformu geçtiğimiz günlerde büyük bir skandal ile gündeme gelmişti. 533 milyon kullanıcı verisini sızdıran Facebook, bu verilerin ücretsiz olarak yayınlanmasının da önüne geçememişti. Bu sızıntıda kişilerin Facebook kimlikleri, tam adlar, yerler, doğum tarihi, biyografiler ve e-posta adresleri sızdırıldı. Türkiye'deki kullanıcılarının da büyük bir bölümünün verisi ele geçirildi.

Peki, bu saldırı sonrasında Facebook verilerinizin sızdırılıp sızdırılmadığını nasıl bileceksiniz? Öncelikle güvenliğiniz için Facebook hesabınızın şifresini değiştirmenizi ve 2FA yani çift aşamalı doğrulama sistemini aktif etmenizi tavsiye ediyoruz. Verilerinizin sızdırılıp sızdırılmadığını anlamak işin kolaya tarafı.

Have I been pwned isimli site, e-mail hesabınıza kayıtlı olan siteleri tarıyor. Siber saldırılar sonrasında eğer e-mail hesabınız da tehlike altındaysa size bir uyarı gösteriliyor. Have I been pwned şimdi de Facebook'un son datasını sistemini eklemiş durumda. Bu sayede Facebook bilgilerinizin sızdırılıp sızdırılmadığını öğrenebiliyorsunuz.

Buradan Have I been pwned sitesini açıp e-mail adresini girmeniz ardında da pwned? tuşuna basmanız yeterli olacak. Site tüm veri tabanını tarayıp o e-mail adresine ait sitelerde hack saldırısının olup olmadığını ve verilerin sızdırılıp sızdırılmadığını gösteriyor.



Facebook'un yaşanan bu olay sonrasında kendini nasıl savunacağı ve sızdırılan veriler hakkında ne yapacağı bilinmiyor. Cambridge Analytica güven kaybeden Facebook'u yine zor günler bekliyor.