Birliğe bağlı 40 belediye başkanı veya temsilcisinin katıldığı toplantıya ayrıca MTA Genel Müdür Yardımcısı Hayrullah Dağıstanlı, ODTÜ Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mahmut Parlaktuna, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şakir Şimşek, İzmir Jeotermal A. Ş. Genel Müdürü Ali İçhedefi, İller Bankası Sondaj Daire Başkanı Kemal Akpınar ve diğer uzmanlar da katıldı.

Aydın"dan birliğe üye olan Sultanhisar ve Davutlar Belediyeleri"nden Sultanhisar Belediye Başkanı Sayın Ertegün Ünal"ın da katıldığı toplantıda 11 konuşmacı konuyla alakalı sunumlarını yaptı, soru-cevap bölümlerinde konuyla alakalı müzakereler yapıldı.
Toplantıda; Türkiye"nin jeotermal kaynak potansiyeli, arama politikaları, mevzuattan yararlanma ve gelişmeler, jeotermal kaynakların ruhsatlandırılması, jeotermal enerjinin yenilenebilirliği ve sürdürülebilirliği, reenjeksiyonun önemi, jeotermal enerjiyle konut ısıtmasında İzmir-Balçova örneği, turizm, seracılık ve şehir ısıtmacılığında Afyonkarahisar örneği, jeotermal enerji konusunda yaşanılan sorunlar gibi konularında sunumlar yapıldı.

Jeotermal Enerji Yasası'nın uygulamasında ortaya çıkan sorunlar ele alındı. Özellikle jeotermal yatırımından il özel idaresinin cirodan aldığı yüzde 1'lik payın büyüklüğünden ötürü turizm ve seracılık yatırımcılarının çekimser davrandıkları ifade edildi.
Aydın Milletvekili Mehmet Erdem de, bu görüşe katıldığını ifade ederek Özel idareye payı düşürülmesi veya oranların yatırımın şekline göre ayarlanması gerektiğini belirtti. Konuyu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na da taşıyacağını anlatan Erdem, Kanun'un uygulanmasındaki diğer sorunların çözümü konusunda da takipçi olacaklarını ifade etti.

BİR SONRAKİ TOPLANTI SULTANHİSAR"DA

Ayrıca Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği'nin önümüzdeki toplantısının Aydın-Sultanhisar'da yapılmasını istediklerini belirten Erdem"in, bu daveti Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği'nce kabul gördü.

Sultanhisar da yapılması kararlaştırılan toplantıya Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız"ın da davet edileceğini belirten Mehmet Erdem; toplantıdaki Afyon, İzmir ve diğer jeotermal uygulamalarını gördüğünde Aydın olarak ne kadar geç kalındığının bir kez daha görüldüğünü vurguladı. Erdem, geç kalınmışlığa rağmen Aydın'ın jeotermal potansiyel açısından Türkiye'nin en büyük potansiyeline sahip olduğunu bilmenin geleceğe yönelik umutları daha da artırdığını sözlerine ekledi./iha