Dün haberimizde Elon Musk'ın, Ay'a mürettebat götürme ve Mars’ı kolonileştirmeyi hedeflediği yeni uzay aracı SpaceX Starship'i tanıtacağını siz değerli okuyucularımız ile paylaşmıştık. Musk tanıtımda ayrıca; Ay, Mars ve ötesi'ne özel geziler için yeni 'yıldız gemisi' planlarını da açıkladı! Detayları haberimizin devamında takip edelim.

Elon Musk, Güney Teksas'ta SpaceX'in devasa yeniden kullanılabilir fırlatma sisteminin prototipi olan Starship Mk1'in tanıtımını gerçekleştirdi. Elon Musk, tanıtım sırasında gezegenler arası seyahat için planlarından da bahsetti. 



Starship'in süper ağır güçlendiriciye sahip yeni versiyonunun, Ay'a, Mars'a, uzayda veya Dünyadaki diğer hedeflere 100 kişiye kadar yolcu taşıyabilecek olduğu ifade edildi.

387 fit (118 metre) yükseklikte duracak ve hızlı geri dönüşlerle tamamen yeniden kullanılabilir durumda olabilecek olan bu uzay gemisi için Musk; "Yıldız gemisi, diğer dünyaları yaşamamıza izin verecek." ifadelerine yer verdi.

Ancak Musk, Mars'ın asıl amaç olarak kaldığını söyledi ve şu ifadelere yer verdi; “Bu, Mars'ta kendi kendine yeten bir şehre giden en hızlı yol” dedi.

SpaceX'in Starship konsepti, Musk'un ilk kez Eylül 2016'da Meksika'daki Uluslararası Astronomi Birliği toplantısında dünyaya tanıtılmasından bu yana üç yıl içinde bir tür roket evrimine uğradı. 

Bu toplantıda Musk, Mars kolonizasyonu için Gezegenlerarası Taşımacılık Sistemi veya ITS dediği şeyi açıkladı. ITS, monte edildiğinde 400 fit (122 m) yükseklikte durması için tamamen yeniden kullanılabilir bir uzay aracı (iki kanatlı) ve güçlendirici çağrısında bulundu. İlk aşaması, 42 adet yeni nesil Raptor motoruna sahip olacak ve güçlendirici, 12 metre genişliğinde olacaktı. Uzay aracının dokuz Raptor'u olacaktı. 

Musk 2017'de tasarımı güncelleyerek Büyük Falcon Roketi veya kısaca BFR olarak adlandırdı. Bu plan, 348 fit (106 metre) yükseklikte ve 30 fit (9 metre) genişlikte olacak bir fırlatma sistemini gerektiriyordu. Güçlendiricisi 31 Raptor motoruna sahip olurken, üstündeki uzay aracı altıya sahip olacaktı.



Daha sonra, 2018'de Musk , başka bir tasarım (ve Yıldız Gemisi adı) çıkardı : 387 fit (118 m) yüksekliğinde, 2017 öncüsünden daha uzun duracak üç kuyruk kanatlı şık, paslanmaz çelik bir uzay aracı. Uzay aracı yine de, güçlendiriciye güç sağlayan 37'ye kadar Raptor ile (şimdi Süper Ağır olarak adlandırılan) altı Raptor motoru tarafından çalıştırılacaktı.

Günümüzdeki bu son tasarımda ise; SpaceX, 387 metre uzunluğunda bir Starship-Süper Ağır yığını için çekim yapıyor ve uzay gemisinde altı Raptor bulunuyor. Süper Ağır'da motorların sayısı uçuştan uçağa değişebilir; Musk, roketin 37 Raptor'a kadar alana sahip olduğunu ve her görevde muhtemelen en az 24 kişi bulunacak olduğunu söyledi.



Muhtemelen bu SpaceX Starship'in gördüğümüz son prototipi olmayacak ve daha da geliştirilerek evrim geirmeye devam edecek.