Volvo Trucks'ın alt markası olan Mack Truks, elektrikli çöp kamyonlarının üretimine yakında başlıyor. Bu kamyonların en büyük özelliği 'sessiz' olacak olması. Çöp kamyonlarının sesini kısması beklenen elektrikli sistem, güçlü bir yapıda olacak.

Elektrikli çöp kamyonu iş başında!

Üretilecek bu modelin 496 beygir gücündeki maksimum güç özelliği, en zor görevleri bile yerine getirmesini sağlayabilecek. Ayrıca, kamyonda yer alacak 4 adet lityum iyon bataryalar, 600 volt derecelendirmeyle motorları güçlendirecek ve bu sayede performans artışı sağlanacak.

Bu araçların bir diğer öne çıkan özelliği de yağ değişimini gerektirmeyecek olması. Bu da araçla ilgili maliyetleri kısan bir gelişme elbette. Elektrikli çöp kamyonlarının ne zaman üretim bandındaki yerini alacağı ise şimdilik belirsizliğini koruyor.

Buna ek olarak dünyada 2030 yılında satılan araçların yüzde 25'ini elektrikli araçların oluşturması bekleniyor. 2030'a kadar Çin'de satılan araçların yüzde 36'sının, Norveç'te satılanların da yüzde 39'unun elektrik araçlardan oluşacağı tahmin ediliyor.

Yapılan araştırmalara katılan Türk sürücülerin beyanları doğrultusunda da 11 yıl sonra ülkede satılan araçların yüzde 29'unu elektriklilerin oluşturması bekleniyor. Türk tüketicilerin yüzde 66'sı araçların pahalı olduğunu, yüzde 39'u şarj altyapısının yetersiz olduğunu ve yüzde 35'i de şarj süresinin uzun olduğunu belirtiyor.



Kaynak: TEKNOLOJİ OKU