Bağarası beldesi çiftçilerinin ilgi gösterdiği eğitim toplantısına Söke Belediye Başkanı ve Söke Ovası Sulama Birliği Başkanı Necdet Özekmekçi, Söke Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Bertan Balçık, MHP İl Genel Meclis Üyesi Mehmet Ali Oklay, Bağarası Belediye Başkanı Salih Özdemir, İlçe Tarım Müdürü Mehmet Ali Körlü, Söke Ziraat Odası Başkanı Muhsin Örnek, Söke Ovası Sulama Birliği Müdürü Ömer Yıldız, Söke Ticaret Borsası Meclis Üyeleri ve bazı Köy Muhtarları katıldı.
Aydın İl Tarım Müdürlüğü Çiftçi eğitim ve Şubesinden Barış Taşçı ile Söke Zirai Üretim İşletmesi Tarımsal Yayım ve Hizmet İçi Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Adnan Süllü konuşmacı olarak yer aldı.
Açılış konuşmasını yapan Söke Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Bertan Balçık, gerçekleştirilen eğitim toplantıları ile 2007"de yaşanan kuraklığı hatırlatmak istediklerini belirterek; “Hafızalarımızı tazelemek, elimizdeki suyun verimli ve bilinçli kullanılması için bilgiler vermek istiyoruz” dedi.

“SULAMA ZAMANI PLANLAMASI ÇOK ÖNEMLİ”
Aydın İl Tarım Müdürlüğü Çiftçi eğitim ve Şubesinden Barış Taşçı yaptığı sunumunda dünyada yaşanan küresel ısınma ve kuraklığın boyutlarını gözler önüne serdi. Ziraat Yüksek Mühendisi Barış Taşçı, sulamada başarılı olmak ve suyu verimli kullanmak için yapılması gerekenleri anlattı. Konuşmasında sulama zamanı planlamasının öneminin altını çizen Barış Taşçı, her yörenin coğrafi ve iklim koşullarına göre hesaplamanın ayrı yapılması gerektiğini, bitkinin su tüketim ihtiyacının iyi hesaplanması gerektiğini dile getirdi. Barış Taşçı, buharlaşma miktarının hesaplanarak, her ay için ayrı su miktarı kullanımı gerektiğini söyledi.

“NE KADAR SU KULLANDIĞIMIZI BİLE BİLMİYORUZ”
Eğitim toplantısının diğer konuşmacısı olan Söke Zirai Üretim İşletmesi Tarımsal Yayım ve Hizmet İçi Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Adnan Süllü, üreticilerin arazisine ne kadar su verdiğini bilmediğini söyledi. Üreticilerin sadece dekar başına ne kadar su parası verdiğini dikkate aldığını belirten Adnan Süllü; “Sulamayı bilinçli yapmalıyız. Tarımsal sulamada çok su vermek değil. Bitkinin ve toprağın ihtiyacı kadar su vermek önemlidir” dedi. Adnan Süllü verimli su kullanımı için kullanılan tarımsal sulama teknikleri ve ekipmanları ile ilgili bilgiler verdi.
Eğitim toplantıları 26 Temmuz"da Sarıkemer, 29 Temmuz"da Akyeniköy beldeleri ile devam edecek. iha