Türkiye Çevre Eğitim Vakfı(TÜRÇEV)’nın koordinasyonu ve Kuşadası Belediyesi’nın sponsorluğunda Kuşadası Sea Light Oüel’de düzenlenecek toplantı Saat: 08.30’da başlayacak ve toplantıya 22 ülkenin ulusal koordinatörleri katılacak.
Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, böylesine önemli bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirterek, “ Uluslararası Çevre Vakfı’nın (FEE) her yıl Dünya’nın başka bir ülkesinde düzenlediği Çevrenin Genç Sözcüleri Programı’nın Ulusal Koordinatörler Toplantısı bu yıl Türkiye’de yapılacak. Kuşadası Belediyesi’nin evsahipliğinde gerçekleştirilecek toplantı, 22 ülkeden temsilcinin katılımıyla düzenlenecek “ dedi.
Türkiye Çevre Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Epikmen ise “ FEE’nin çevre eğitim programlarından biri olan Çevrenin Genç Sözcüleri Programı (Young Reporters for the Environment), ülkemizde 1995 yılından beri Türkiye Çevre Eğitim Vakfı tarafından koordine edilen, liselere yönelik uluslararası bir çevre eğitim programıdır. Çevrenin Genç Sözcüleri Programı, her ülkede ulusal koordinatörler tarafından koordine edilmekte ve ulusal koordinatörler her yıl farklı bir ülkenin ev sahipliğinde yapılan uluslararası toplantılarda bir araya gelerek Programla ilgili paylaşımlarda bulunmaktadır. Bu önemli uluslar arası etkinlik Türk turizmi için önem taşıyor “ dedi.
ÇEVRENİN GENÇ SÖZCÜLERİ PROGRAMI
2012 yılı itibariyle, FEE’ye bağlı olarak Çevrenin Genç Sözcüleri Programı’nı yürüten 17 ülke bulunmakta iken, ülkemizden 44 lisemiz Çevrenin Genç Sözcüleri Programında yer almaktadır. Programa dahil okullar, bilgisayar ve internet aracılığı ile Dünya genelinde oluşturulan iletişim ağına katılırlar. Öğrenciler, bölgelerindeki olumlu yada olumsuz çevresel konuları bir gazeteci gibi araştırıp, araştırma bulgularını, internet aracılığı ile aynı konuda araştırma yapan diğer okullarla paylaşır ve bilgi alışverişi yaparak dilerlerse ortak dilerlerse de kendi okullarını temsilen bir proje oluştururlar. Yapılan bu projeler dönem sonunda belli kurallar altında bir makaleye dönüştürülür. Yazılan makaleler ve çekilen fotograflar alanlarında uzman kişi ve kuruluşlardan oluşan uluslararası jüri tarafından değerlendirilir.
TÜRKİYE ÇEVRE EĞİTİM VAKFI
Türkiye Çevre Eğitim Vakfı, 1993 yılında kurulmuş ve takiben bugün 54 üye ülkesi bulunan Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı (Foundation for Environmental Education-FEE) ’na ülkemizi temsilen üye olmuştur. Uluslararası alanda faaliyet gösteren FEE, çevrenin korunması ve çevre bilincinin geliştirilmesini öngören beş programın uluslararası koordinasyonunu yapmakta ve programların tümü ülkemizde de Vakfımız koordinasyonunda yürütülmektedir.