Dijitalleşme nedir? Dijitalleşme, bir eylemi, bilgiyi ya da dijitalleştirileştirilebilecek herhangi bir şeyi günlük yaşantımıza dijital teknolojiler aracılığıyla entegre etmektir diyebiliriz. Günlük yaşamlarımız dijitalleşmeye aslında 1989 yılında World Wide Web'in hayatlarımıza girmesiyle başladı.Öncelikle devlet içindeki iletişimin daha etkin ve hızlı olması için kullanılmaya başlandı fakat 1990'larda internet artık evlere girmeye başlamıştı.

Dijital Dünyada Gizlilik ve Güvenlik

Dijitalleşen dünya birçok avantaj sunuyor. Temelde hızlı iletişimi sağlayan dijital dünya, bireylerin kişisel işlerini daha hızlı ve etkin bir şekilde yapmalarını sağlarken, şirketlerin operasyonlarını ve süreçlerini daha etkin bir şekilde gerçekleştirmelerini sağlıyor.

1913 yılında Henry Ford seri üretim hattını oluşturduğunda bir devrim gerçekleştirmişti. Otomobillerin seri bir şekilde üretilebilmesi, hem çalışanlara hem de Ford'a zamanı etkili kullanmayı ve az zamanda daha çok iş gerçekleştirebilmesi sağlamıştı. Bu seri üretim hattı icadını aslında dijitalleşmeye benzetebiliriz. Dijitalleşmede her şey sonuca daha hızlı ve daha etkin şekilde ulaşabilmek için ortaya çıkıyor, aynı Ford'un daha etkin ve hızlı otomobil üretme amacı gibi.

Facebook 2007 yılında ortaya çıktığında, Mark Zuckerberg ileride bir dünya devi olmayı değil, hoşlandığı kız ile iletişim kurabilmeyi amaçlıyordu.

İçgüdüsel olarak iletişim kurmaya programlı olan insanoğlu, dijital dünyanın sağladığı bütün olanakları bu yönde kullanmaya devam ediyor ve edecek de. Her iyi şeyde olduğu gibi, dijitalleşmenin de bazı dezavantajları var. İnternet kullanılmaya başlandığında kimsenin aklına başka bir birey ya da kurum tarafından izleneceği aklına gelmedi. Dijital dünyada gizlilik ve güvenlik problemi, 1988 yılında Morris Worm adıyla bilinen solucan ile dikkat çekmeye başladı.

Günümüzde ise bir solucandan çok daha zekice planlanmış ve karmaşık siber saldırılarla karşı karşıyayız. Siber saldırılar genel olarak bireylerin kişisel bilgilerini çalmayı hedefliyor. Şirketlere yapılan saldırılarda da müşterilerin yani yine bireylerin kişisel verileri çalınarak kötü amaçlar için kullanılıyor.

Dijital dünyada kişisel veri ve bilgilerin gizlilik ve güvenliğini sağlamak için alınabilecek birkaç ufak önlem, verilerinizin kötü niyetli hackerlar tarafından ele geçirilmesini engelleyebilir.

Dijital dünya, internet demektir. İnternet herkes tarafından ortak olarak kullanılmaktadır. Kendi internetiniz demek, diğer insanların göremediği ve ulaşamadığı bir sanal ağ demektir. VPN kullanarak kendi sanal ağınızı oluşturabilirsiniz. VPN (Sanal Özel Ağ), bir internet kullanıcısının internet aktivitelerini, aktiviteleri aracılığıyla oluşan veri ve bilgilerini diğer kullanıcılardan gizler. Diğer bir deyişle, VPN ile veri ve bilgileriniz dijital dünyada gizli ve güvende olur. VPN programları aynı zamanda IP adresinizi de değiştirir. VPN ile sınırsız internete ulaşmanız bu şekilde mümkün olur. Sınırsız internetin yanında, iyi bir VPN programı kullanırsanız, sınırsız bant genişliği de elde edebilirsiniz. Bu da, sınırsız internette sınırsız veri aktarım kapasitesi demektir.

Dijital dünyada kişisel veri ve bilgileriniz internet ağınıza yapılan saldırılar ile çalınabilir. Aslında, internet aktivitelerinizin internet servis sağlayıcınız tarafından erişilebilir olduğunu biliyor muydunuz? İnternette gezinirken ziyaret ettiğiniz bütün web siteler, o web sitelerde ne kadar süre kaldığınız gibi bilgilerin hepsi internet servis sağlayıcınız tarafından görülebilir.

Sadece internet sağlayıcınız da değil, giriş yaptığınız web siteleri ve kullandığınız web tarayıcıları da sizin bilgilerinizi kaydederler. Çerez adı verilen web site cookieleri aracılığıyla IP adresiniz, o web sitede ne kadar kaldığınız, ne zaman giriş yaptığınız gibi bilgiler reklam amaçlarıyla kaydedilir ve size karşı kullanılır.

İnternette gezinirken ya da sosyal medya platformlarında gönderi paylaşırken, paylaştığınız her şey sizin sanal dünyada arkanızda bıraktığınız bir iz olarak kalır. Dijital dünya, yararlı olduğu kadar, kurtulması da zor bir dünyadır. Bu yüzden, sosyal medyadaki paylaşımlarınızda kendiniz hakkında ne paylaştığınıza dikkat etmenizde fayda var.



Kaynak: TEKNOLOJİ OKU