TRT Belgesel kanalında yayınlanan “Turkuaz” adlı programın bugünkü canlı yayınında Didim"in tarihi, turistik, denizi ve tanıtım çalışmaları anlatıldı. Programın ilk konuğu olan Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı, “Didim, ismini tapınaktan almaktadır. Aydının deniz kıyısında bir yeri, Kurtuluş savaşından öce Rumlar yaşıyormuş ve 1924"den sonra mübadele zamanında dedelerimiz buraya gelmiş. Tarihi ve turistik bir ilçe; İlçe yönetimi olarak geçim kaynağımız turizm… Turizmden kaynaklı kış nüfusu 50 bin, yazın 300 bini buluyor” dedi.
Başkan Kamacı, belediye tarafından yapılan çalışmalar ve yapılması planlanan projeleri de anlatarak, “Deniz kıyısında ilk etapta sahil çalışması yaptık. 2007 yılından sonra bir buçuk yılda D Marin yat limanı açıldı. Deniziyle tarihiyle sınıf atlayacak olan ilçemiz kurvaziyer turizmi, tarihi, ve kültürüyle bölgeye gelenlere kültür turizmiyle pekiştireceğiz. Gelip de vakit geçirilebilecek yerlerimiz var. 53 kilometre sahil bandımız var. 12 kilometrede Fevzipaşa mahallemizde sahil bandımız var. Burayı Altınkuma alternatif bir yer oluşturacağız. Mavişehir de güzel bir eğlence merkezi projemiz var. İlk yerleşim yeri olan Apollon tapınağı çevresinde yoran evleri projemiz hayata geçecek. Koruma amaçlı imar planlarını onayladıktan sonra, Didim"de tapınak çevresinde bu projeyi hayatta olacak. Kültür merkezi ve tiyatro salonunu yapılmaya başlayacağız. Kent Meydanı alanı çalışmalarına başlayacağız. Gelen tatilciler ve yaşayanlara göre yapacağız. Biz gereksinimlere göre çalışmalar yapacağız” diye konuştu.
Yatırımcılara da çağrıda bulunan Başkan Kamacı, “Didim turizm koruma gelişim bölgesi burada geniş ve boş araziler var. Bu arazilerin planlanması bakanlığa ait ve ortaklaşa çalışma yapılarak turizm yatırımların yönlendirilmesi ve yatırımların ilçemizde tesis yapılması yani konaklama için düşünülmektedir. Yaklaşık 35 bin dönüm arazi var. 5 yıldızlı tatil köyleri, golf alanlarının yapımı söz konusu; Türkiye"ye alternatif bölgeler oluşturuluyor. Bakanlık bunu yapıyor ve yatırımcılar içinde bu bölge ciddi şekilde ön plan çıkacak ve ilçemize daha faza harcayan turistlerin gelmesi sağlanacak” ifadelerini kullandı.
Didim Turizm Derneği Başkanı Deniz Atabay da, “Tatilini geçirmek isteyen turistlerimiz aynı program içerisinde yani paket program içerisinde geliyor Didim"e; gelenler şanslı, plajların ve denizin dışında teknelerle gezi yapabiliyor. Hem güzelliği denizi görüyor hem de güzellikleri görüyor. Gelenler memnun. Konaklama turları her yerde olduğu gibi İlçemizde de fiyatlar uygun. mevcut 5 yıldızlı otellerimiz ve pansiyonlar mevcut. 5 yıldızlı otellerde yerli ve yabancı turistler her şey dahil sistemi ile konaklıyor. Kapasitemiz yatak anlamında yeterli ama nitelikli yatağımızı arttırmak durumundayız. 5 yıldızlı otel anlamında 6 bin yatak kapasitesi var yeterli değil bunu artırmak amacındayız. Bakanlıkla ortak çalışma içerisindeyiz ve bunu arttırmak için çalışıyor. Doğayla iç içe bir turizm kenti yapma niyetindeyiz. Çok alt seviyeden çok üst seviyeye kadar kalacak pansiyon ve otellerimiz mevcut, Pansiyonlardan 20 TL"den başlayan 5 yıldızlı otellerde her şey dahil 100 TL kadar kalabilecek otellerimiz mevcut. Misafirperverlikte turistleri açısında önemli ve farklı hissediliyor. Bizimde sıkıntılarımız var tabii ki de turizmi çeşitlendirmek istiyoruz. Sivil toplum örgütleri ile projelerimiz var. Onun dışında denizin dışında Yunanistan"da günlük seferler var günü birlik turlar. Bu yılda karşıdan gelmeler başlayacak. 2 yıldır tarihi turistik yerlerinde tanıtımları yapılıyor. Bir de yat limanımız var geçen yıl açıldı. Yeşillendirme çalışmaları kampında plajlarımızda çalışma var. Mavi bayrak sayımızda artış oldu.11 mavi bayraklı plajımız var. Didim Turizm Altyapı hizmet birliğimizde mevcut; Plajların can güvenliği anlamında çalışmalar yapılacak” şeklinde konuştu. iha