Deprem olduğunda eş zamanlı olarak GSM şebekelerinin çökmesi yaşadığımız sıkıntıların başında geliyor. Bu duruma engel olmak teknik olarak pek mümkün değil. Zira GSM şebekeleri belli bir abonenin aynı anda iletişim kuracağı kurgusu ile planlanır. Örneğin bir baz istasyonu aynı anda 10 bin kişinin iletişim kurmasını sağlayabilir. Ancak bu rakam anlık olarak 100 bine çıkarsa şebeke çöker.

Takdir edersiniz ki deprem gibi durumlarda herkes aynı anda telefonla sesli iletişim kurmaya çalıştığında yukarıdaki senaryo gerçekleşir ve şebeke çöker. Buna engel olmanın ne yazık ki kolay bir yolu yok. Evet şebekeyi güçlendirmek, baz istasyonu sayısını artırmak gibi çözümler var ama bunlar da her zaman uygunalabilecek çözümler değil. Örneğin İstanbul'da baz istasyonu sayısını artırmak söylendiği kadar kolay bir iş değil.

Yani şunu anlamamız gerekiyor: Özellikle İstanbul gibi büyük bir şehirde deprem olduğunda GSM şebekeleri (geçici ve makul bir süre olmak kaydıyla) çökecek. Bunu engelleyecek teknolojiler olsa da kullanımı ve her yere yayılması maliyetli ya da bazı durumlarda uygulanabilir değil.

Depremde benim yaşadığım tecrübelere gelince: Ben Turkcell abonesiyim. Sesli iletişim konusunda geçici bir süre sıkıntı oldu. Ama data iletişiminde bir sıkıntı yaşamadım. Deprem sırasında bütün iletişimimi de WhatsApp üzerinden gerçekleştirdim. Vodafone'da da benzer bir durum olduğunu gördüm. Türk Telekom ise anlam veremediğim bir şekilde çöktü ve uzun saatler kullanıcılar mobil hatlarını kullanamadı. Hatta türk Telekom'da durum o kadar vahim hale geldi ki İstanbul dışında da sorun yaşayanların olduğunu gördüm.

O bakımdan bu gibi durumlar için bazı öneriler geliştirdim. Elbette bunlar kendi bulduğum ve hayata geçirilebileceğini düşündüğüm çözümler. Hepsi uygulanabilir mi bilemiyorum. Ancak şebekeyi rahatlatmak, iletişimin kesintisiz olarak sağlanabilmesi için bu tarz önerilerin hayata geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Elbette bu çözümler GSM operatörleri ya da Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu BTK gibi kurumların önderliğinde hayata geçirilmeli. İşte deprem zamanında iletişimimizi kolaylaştıracak öneriler:

Elbette örnekler artırılabilir. Sizin de bu konuda önerileriniz olabilir. Bunları yazının sonundaki yorum bölümünde paylaşabilirsiniz.

Günün sonunda deprem çok özel bir durum ve bu gibi durumlar özel yaklaşımları gerektiriyor. Biz de deprem gerçeği ile yaşamaya alışmalı ve bunun için önlemlerimizi almalıyız.