Tüp Bebek Merkezi Direktörü Dr. Erdal Budak, Aydın Belediyesi"nin katkılarıyla düzenlenen seminerde görsel sunum eşliğinde tüp bebek tedavisinde gelinen son nokta hakkında bilgiler verdi.
Çocuk sahibi olmak isteyen bir çiftin, korunmasız ve düzenli ilişkiye rağmen 1 ayda gebe kalma şansının yüzde 25, 1yılda ise bu oranın yüzde 80"lere çıktığını belirten Dr. Erdal Budak eğer 1 yıl sonunda sonuç alınamamışsa bunun kısırlık (infertilite) olarak değerlendirildiğini ve çiftlerin profesyonel yardım almalarının doğru olacağını, kısırlığın, yüzde 30 erkekten, yüzde 30 kadından, yüzde 20 kadın ve erkekten kaynaklanabileceğini, geriye kalan yüzde 20"sinin ise nedeni bilinmeyen sebepler olarak değerlendirildiğini belirtti.
Budak, ancak kadına ve erkeğe bağlı nedenlerin yanında, hava kirliliği, sağlıksız beslenme, sigara ve alkol kullanımı, aşırı kilo, madde veya ilaç kullanımı ve yüksek ısıya maruz kalınan işlerde çalışmak gibi çevresel faktörlerin, yaşam tarzının ve alışkanlıklarında etkileri olduğunu kaydetti.
Seminerde çocuk isteyen ve bugüne kadar herhangi bir sonuç alamamış çiftlere yapılması gerekenler hakkında yol gösteren Budak, katılımcılara aşılama ve tüp bebek tedavileri hakkında da geniş bilgiler verdi.
Tüp Bebek Merkezi olarak yaptıkları seminerde temel amaçlarının halkı bilgilendirmek olduğunu belirten Dr. Erdal Budak, “Toplumumuzda çocuk sahibi olamamak ve kısırlık tabu gibi görülüyor. Bu konuları büyükleriyle ve çevreleriyle paylaşamayan insanlar çaresiz duruma düşüyorlar. Bulundukları yerlerde de bu konuda uzmanlaşmış merkezler ve hekimler yoksa da yanlış yönlendirmeye maruz kalabiliyorlar. Kurum olarak ta bizim amaçlarımızdan bir tanesi hastaları doğru bilgilendirebilmektir. Sonuç olarak bu seminerlerde katılımcılara, sorunlarını daha iyi anlayabilmelerini, problemlerini anlatabilmelerini ve doğru çözüm önerilerimizi sunabiliyoruz. Doğru bilgilendirme yapıldığında insanlar daha doğru yaklaşım sergiliyorlar. En azından bu sorunların sadece kendilerinde olmadığını, başkalarının da bundan etkilenebildiğini anlıyorlar. Sonuç olarak yapılabilecek bir şeyler olduğunu ve çocuk sahibi olmak için doğruların neler olduğunu öğreniyorlar. Bu nedenle de yerinde bir seminerdi. Katılımcılarda çok ilgiliydi” dedi.