Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

Çin'in en güçlü regülatörleri Cuma günü, tüm kripto işlemleri ve madenciliğine yönelik işlem yasağı getirdi. Bitcoin ve diğer büyük koinleri vuracak bu karar ile kripto para ve Blockchaın ile ilgili hisse senetlerine baskı yaparak ülkenin kripto para birimleri üzerindeki baskısını yoğunlaşmayı düşündüklerini açıkladılar.

Merkez bankası, finans kuruluşları, menkul kıymetler ve döviz düzenleyicileri de dahil olmak üzere Pekin merkezli on ajans, kripto para birimiyle ilgili tüm faaliyetleri açıkça yasaklamak için güçlerini ilk kez birleştirerek "yasadışı" kripto para faaliyetlerinin kökünü kazımak için birlikte çalışacaklarına dair açıklama yaptılar.



Mayıs ayında Çin, finansal kurumların ve ödeme şirketlerinin kripto para işlemleriyle ilgili hizmetler sunmasını yasaklamıştı. 2013 ve 2017'de de benzer yasaklar alınmıştı.

Cuma günkü açıklama, Pekin'in Çin kripto piyasasını boğmaya olan bağlılığının altını çizerek, bu ülkenin ana düzenleyicilerinden şimdiye kadarki en ayrıntılı ve geniş açıklama oldu.

Söz konusu karar, Asya'dan ABD'ye hükümetlerin özel olarak işletilen son derece değişken dijital para birimlerinin finansal ve parasal sistemleri kontrol etmelerini baltalayabileceği, sistemik riski artırabileceği, finansal suçları teşvik edebileceği ve yatırımcılara zarar verebileceği endişesiyle küresel bir kripto para birimi çöküşünün ortasında geldi.

Ayrıca, Bitcoin ve diğer belirteçlerin oluşturulduğu enerji yoğun bilgi işlem süreci olan "madenciliğin" küresel çevre hedeflerine zarar verdiğinden endişe ediyorlar.



Çin devlet kurumları, kripto para birimi spekülasyonlarının Pekin'in en önemli önceliklerinden biri olan ülkenin ekonomik ve finansal düzenini bozabileceği endişelerini defalarca dile getirmişti.

Analistler, Çin'in kripto para birimlerini gelişmiş bir pilot aşamada olan egemen dijital yuanı için de bir tehdit olarak gördüğünü söylüyor.

Çin Halk Bankası PBOC, hükümetin "insanların mallarını korumak ve ekonomik, mali ve sosyal düzeni korumak için sanal para birimi spekülasyonlarını ve ilgili mali faaliyetleri ve kötü davranışları kararlı bir şekilde kıskaç altına alacağını" belirtti.

Dünyanın en büyük kripto para birimi Bitcoin, bu kayıpları ayrıştırmadan önce yüzde 9'dan fazla düştü. Saat 12:00 civarında 41.937 dolardan yüzde 6.6 değer kaybetti.