Kontrolörlüğü üstlenen müşavir firma yetkilileri ile müteahhit firma yetkililerinin de hazır bulunduğu incelemede ilk olarak Kuş-Atak Genel Sekreteri Ayşe Şerifoğlu, 9 Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Necdet Alpaslan ve Doç. Dr. Deniz Dölgen, Kuşadası Belediyesi Fen İşleri Müdürü Müge Bayrak, Kuşadası Belediyesi"nde görevli Çevre Mühendisi Şükran Albayrak, Söke Belediyesi"nde görevli Çevre Mühendisi Lütfiye Öner ve Davutlar Belediyesi"nde görevli Çevre Mühendisi İrem Şahin, projenin geldiği aşama konusunda Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün ve Belediye Meclis Üyelerine yönelik özet bir sunum yaptı.
Aynı zamanda proje kapsamında yapımı devam eden birinci hücrenin işletmeye açılmasıyla ilgili hazır olup olmadığına karar verecek geçici kabul komisyonu olan heyetin verdiği bilgilerin ardından, sızıntı suyu havuzu, kantar binası, tekerlek yıkama ünitesi ve birinci ünite havuzu gezilerek kontrol edildi. Bazı eksiklerin bulunduğu birinci ünitenin işletmeye açılabilmesi için müteahhit firmaya 1 ay süre veren Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, bu sürede tüm eksiklerin tamamlanarak Çevre Bakanlığı"ndan ön izin alınması koşuluyla birinci ünitenin işletmeye açılmasını istedi.
İnceleme sonrası bir açıklama yapan Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, projenin hayata geçirilmesinde bugüne kadar emeği geçenlere teşekkür etti. Ancak çok geç kalındığını vurgulayan Altungün, “Bugüne kadar emeği geçenlere başta belediye başkanlarımız olmak üzere teşekkür ediyoruz. Ancak çok geç kalındı. Bu konudaki çalışmaları olabildiğince hızlandırarak katı atık depolama tesislerimizi bölüm bölüm faaliyete geçirmek istiyoruz” dedi.