Nöronlar belirli düzenler içinde, belirli bir sıklıkla harekete geçerek bizlere hafıza denilen büyüleyici yeteniği sunuyorlar. Bilim insanları, nöronların çalışma prensibini kopyalayarak, içinden geçen elektriğin yönünü hatırlayarak veri depolayan ve suda çözünebilen cihazlar geliştirmeyi başardı.

Bilim insanları, suda çözünen veriler geliştirdi!

Yapay sinir ağları, kompakt ve etkili elektronik cihazların kapısını açabilir. Bu sistemi kopyalamanın bir yöntemi de memristörler geliştirmek. Memristörler, içinden geçen elektrik akımının yönünü ‘hafızasında tutabilen' cihazlar olarak tanımlanıyor. Geçtiğimiz 10 yıl içinde araştırmacılar memristör geliştirme konusunda belirli bir aşama kaydettiler ancak en son gelişme, suda çözülebilen memristörleri mümkün kılıyor.

Bu sayede daha çevre dostu elektrikli cihazların geliştirilmesi ve değerli bilgilerin yanlış ellere geçmesinin engellenmesi amaçlanıyor.

Askeri alnda da kullanılabilir

Xidian Üniversitesi Gelişmiş Malzeme ve Nanoteknoloji Bölümünden araştırmacı Hong Wang "Fiziksel olarak yok olabilen geçici malzemeleri memristör cihazının içinde birleştirmek, güvenli depolama uygulamalarına erişmek için etkili bir yöntem olabilir. Örneğin; bilgi güvenliğinin ciddi bir tehlikede olduğunu düşündüğünüzde bu depolama cihazını suyun içine atabilirsiniz. Bu, özellikle askeri uygulamalarda büyük bir değer taşıyabilir." diyor.

Su destekli aktarım yazdırma yöntemini kullanan araştırma ekibi, gümüş ve magnezyum oksit katmanlarını, tungsten tabanlı elektrotlarla birleştirerek geçici alt katmanlara aktarmayı başardı. Bu bileşenler, nöronlar arasındaki sinyalleri taklit edebilecek bir memristör oluşturacak şekilde tasarlandı.

Çözünmesi sadece 30 dakikada sürüyor!

Sistem, kendi sinir sistemimizin kısa süreli esnekliğini oldukça başarılı bir şekilde kopyalıyor. Wang "Böyle geçici sinaptik cihazlar, kısa süreli sinirsel aktiviteleri etkili bir şekilde taklit edebilir. Bu da güvenli, sinir şekilli bilişim uygulamalarının yolunu açıyor." şeklinde açıklamada bulundu.

Tasarımın ticari olarak kullanılmadan önce biraz daha düzenlenmesi gerekiyor. Ayrıca sistem, bilginin istenmeyen ellere ulaşmasını engellemek için özel bir özelliğe sahip. Memristör, iyonsuz suya atıldığı anda ana bileşenler 30 dakika içinde tamamen çözünerek bilgilerin yok olmasına imkan tanıyor.



Kaynak: TEKNOLOJİ OKU