MAYKAYDER Başkanı Banu Nemutlu sunum gerçekleştirdi. AYTO’da yapılan toplantıya Aydın Valisi Kerem Al, AK Parti Aydın Milletvekili Semiha Öyüş, Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, ilçelerde görev yapan kaymakamlar, belediye başkanları, AYTO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri toplantıya katıldı. Toplantıda Aydın’ın ürünlerinin pazarlama yönünde yaşadığı sıkıntılara dikkat çekildi.

MAYKAYDER Başkanı Banu Nemutlu gerçekleştirdiği sunumda Aydın’ın 17 ilçesini gezdiklerini ifade etti. Aydın’ın ilçelerinde çok sayıda marka değeri kazanmamış ürünler olduğunu ifade eden Nemutlu, “Aydın ve ilçelerinin çok sayıda yerel ürünü var. Bu ürünleri destekleyecek politikalar geliştirmemiz gerekiyor. Ürünlere sahip olan ilçelerde ve köylerde dernekler ve kooperatifler kurulmalı.Ortaya konulan emeğe, katma değer kazandırılmalı. Bu katma değer neden markalaşmasın” dedi.

Markalaşma konusunda çeşitli faaliyetle yapılabileceğini belirten Nemutlu şunları söyledi: “Bu konuda ürünlerin sahiplerine bilinçlendirme çalışmaları yapılabilir. Eğitim unsuru kesinlikle düşünülmeli. Aydın’ın hemen her yerinde var olan yerel el sanatlarının ve yerel el sanatları ürünlerinin satışı için ofisler oluşturulabilir. Zira bu ürünleri yapan çok az sayıda yaşlı insanımız kalsın. Bu insanlarımızı kaybedersek, bu zanaatları bilen insan kalmayacak”

Tanıtım konusunda ortak olarak çalışılması gerektiğini belirten Nemutlu, Aydın’ın ilçelerinin ortak görsel unsurlar oluşturarak şehir dışı ve yurtdışındaki fuarlarda tanıtılabileceğini sözlerine ekledi.

-PAZARLAMA KONUSU-

AYTO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu, tanıtım konusunda oda olarak birkaç alternatif yarattıklarını ifade etti.

Nemutlu’nun sunumunda ortaya koyduğu ürünlerin bazılarının yerel, bazılarının ise ulusal bazda markalaştırılması gerektiğini ifade eden Dokuzlu, “Tanıtım tırımız önümüzdeki ay yola çıkacak. Burada, sıkıntı yaşayan zeytincilerimize tırın 3’te birlik bölümünü ücretsiz olarak ayırdık. Zeytinyağımızın tüketimi için çalışmalıyız. Zeytin yağımızı her şeyden önce kendimiz tüketmeli daha sonra İç ve Doğu Anadolu’ya pazarlamalıyız” diye konuştu.

Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’da yaptığı konuşmada günde yaklaşık 3 bin kişinin geldiği belediye binasında gerekli tanıtım çalışmalarını yapabileceklerini söyledi. Zeytinyağının Aydın toptancısında 3-3.5 TL satıldığını ifade eden Çerçioğlu, “İspanya’da devletin verdiği teşviklere baktığımızda doğal olarak yarışamıyoruz. Bu da bizi zorluyor” ifadelerini kullandı.

AK Parti Aydın Milletvekili Semiha Öyüş, pazarlamanın önemine dikkat çekti. Pazarlamanın bir süreç olduğunu ifade eden Öyüş, “ Örnek olarak jeotermali ben çocukluğumdan beri biliyorum. Ancak, bu enerjiyi elektriğe dönüştürme noktasına henüz geldik. Burada pazarlama çok büyük önem arz ediyor. Ürünlerimize, nasıl değer katıp Pazar payı kapatırız diye düşünmeliyiz. Turunç ile kaplı Aydın’da turunç reçeli konusunda marka olamamışız. Aydın kestanesi, Bursa’da hayat buluyor. Bu konularda bizde varız diyebilmeliyiz” şeklinde konuştu.

VALİ AL’IN ÖRNEĞİ GÜLDÜRDÜ

Toplantıda son olarak Aydın Valisi Kerem Al ise yaptığı konuşma ile katılımcıları güldürdü. Toplam kalite yönetiminin artık çağın ideolojisi olduğunu belirten Al, “Aydın’a tayin olmadan bir ay önce bana Aydın’dan şişeyle zeytin yağı geldi. Zeytinyağı şişesini Aydın’a gelirken aracımıza koyduk. Şişe yolda kırılınca eşyam mahvoldu. Kaliteye kesinlikle dikkat etmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Toplantının sonunda hatıra fotoğrafı çekildi.

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png