Aydın"da 8 devlet hastanesi, 4 özel hastane ve bir tıp fakültesi hastanesi olmak üzere toplam 13 hastanenin toplam 2 bin 499 yatak sayısı ile 979 bin 155 bin nüfusa hizmet vermekte olduğuna işaret eden Dr. Nermin Erol, “Nüfusun yapısı incelendiğinde, özellikle doğum sayısının başka illere göre düşük, ancak 65 yaş ve üstü yaş oranının yüksek olduğu görülmektedir. Bu da talep edilen yatak sayısının ve yatak işgal oranın daha yüksek olmasına neden olmaktadır. Bu hastanelerden merkez ilçede bulunan Aydın Devlet Hastanesi ve Atatürk Devlet Hastanesi, sırasıyla 1993 ve 1964 yıllarında hizmete açılmış ve o günün şartlarına uygun fizik alt yapısına sahiptir. Bugün Atatürk Devlet Hastanesinin yatak sayısı 295, Aydın Devlet Hastanesinin yatak sayısı 646"dır. Ancak bu iki devlet hastanesinin de, "nitelikli yatak" olarak adlandırılan tuvalet ve banyolu oda sayısı yetersizidir. Özellikle Aydın Devlet Hastanesinde çoğu odada koğuş sistemi devam etmektedir. Günümüz şartları göz önüne alındığında özellikle hasta mahremiyeti ve enfeksiyon kontrol önlemleri dolayısıyla müstakil ve en fazla iki kişilik nitelikli yataklara ihtiyaç vardır. Bu, hasta konforu ve psikolojisi açısından da önem arz etmektedir. Ayrıca mevcut hastaneler, arsa alanı nedeniyle genişleme imkanı olmayan ve otopark problemi olan hastanelerdir” dedi.

“SADECE AYDIN"I DÜŞÜNMEK YANILTIR”
Aydın"daki hastanelerin yataklarını sadece ilin kendi nüfusuna göre ve salt sayı olarak değerlendirmenin yanılgıya neden olacağını savunan Erol, “İlimizin coğrafi yapısı dolayısıyla yaz nüfusunun artışı ve Ege Bölgesinin bir kavşak görevi yaptığı düşünüldüğünde ihtiyaç daha kolay anlaşılacaktır. Tüm bunlar göz önüne alınarak 2009 yılında Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü, İnşaat ve Onarım Dairesi Başkanı ile Sayın Valimizin katılımı ile gerçekleşen toplantıda bu hastanelerin genişleme imkanı olmaması nedeniyle tümü nitelikli yatak özelliklerine sahip yeni bir kampus hastane yapılması kararı alınmıştır. Proje çalışmaları tamamlanan hastane, yatırım planına alınmıştır” şeklinde konuştu.
Yerel basında çıkan yazıdaki “Kamu yatırım yapamıyor” söyleminin de gerçeği yansıtmadığının altını çizen Erol, “1997-2002 yılları arası 3 milyon 731 bin 53 TL olan yatırım miktarı, 2003-2009 arası 25 milyon 57 bin 501 TL olarak gerçekleşmiştir. Sadece 2010 yılı sağlık alanında ilimize ayrılan kamu yatırımı 198 milyon TL"dir. Yenidoğan yoğun bakım üniteleri, birçok ilde olduğu gibi ilimizin de en önemli problemlerinden biridir. Gerçekten de 2009 yılında ilimizde doğan 12 bin 930 bebekten 73"ü yoğun bakım ihtiyacı nedeniyle sevk edilmiştir. 2010 yılında ise Tıp Fakültesinin taşınması ile açılan yeni yenidoğan yoğun bakım ünitesi ve Aydın Devlet Hastanesinde açılan ünite sayesinde dışa bağımlılık azalmıştır. Bu sene İzmir ilinden altı ve Manisa ilinden üç bebek ilimize sevk edilmiştir. Aydın Devlet Hastanesinde açılan yenidoğan bakım ünitesinin tanıtımı ve açılışı da önümüzdeki günlerde Sayın Valimiz tarafından yapılacaktır. Günümüz şartlarında hastalar; nitelikli, kaliteli ve kanıta dayalı bir sağlık hizmeti beklemektedir. Bunun da sadece personelle gerçekleşmesi mümkün değildir. Binanın fiziki şartları, donanımı ve sunulan hizmetin çeşitliliği de bu beklentilere cevap verebilmelidir. İlimizde verilen sağlık hizmetinin kalitesini artırmak üzere planlanan bu gelişme, aynı zamanda personelin verimli kullanılması açısından da katkı sağlayacaktır” iha