Aydın Tarım İl Müdürlüğü tarafından yürütülen denetim faaliyetleri hakkında yapılan açıklamada, “Dünya nüfusunun hızla artması, gelişen teknolojiye bağlı gıda ve çevre kirliliği, ekonomik ve eğitim yetersizliği gibi olumsuz faktörler, gıda tüketimine yönelik problemleri artırmakta, güvenli gıda temini ve tüketimini zorlaştırmaktadır. Gıdaların tüketicilere sağlıklı, güvenli ve kaliteli bir biçimde sunulabilmesi için, üretim, ambalajlama, depolama, dağıtım, satış ve toplu tüketime sunumu gibi her aşamasında gerekli denetim ve kontrol çalışmaları devam etmektedir. 5179 Sayılı Gıda Kanunu gereği, gıdaların hammaddesinden başlayarak soframıza ulaşıncaya kadar geçirdiği tüm aşamalarda belirlenen kurallara uyulup uyulmadığı denetlenmektedir. Şartları uygun olmayan işyerlerinin şartlarını yerine getirerek izin ve tescil işlemlerini yapmaları sağlanmaktadır” denildi.

İl Tarım Müdürlüğü"nün son 3 ayda il genelinde yeni faaliyete geçen veya üretim izinsiz faaliyet gösteren 40 işletmenin Gıda Sicil Kaydı yapıldığı ve 111 adet üretim izni verilerek ürünlerin kontrol altına alındığına işaret edilen açıklamada, “Satış ve Toplu tüketim yerleri ile ilgili 1394 denetim gerçekleştirilmiştir. 34 işyerine toplam; 52 bin 560 TL idari para cezası, 1 işyerine de Savcılığa suç duyurusunda bulunulmak üzere 35 işyerine cezai işlem uygulanmıştır. Üretim yerleri olarak 544 işyeri denetlenmiştir. Süt ve süt ürünleri üretimi yapan 1, Un ve unlu mamuller ile pastacılık ürünleri 10, Ekmek üretimi yapan 11, Meyve-sebze işleme yapan 6, Yaş meyve,sebze işleyen 1, Alkolsüz içecek üreten 3, Kuru meyve işleyen 4, Buz işletmesi 1 olmak üzere toplam 37 işyerine 109 bin 760 TL idari para cezası, 20 işyerine de kapatma cezası uygulanmıştır” ifadelerine yer verildi.

Ayrıca meyve, sebze işleme yapan işyerlerinden 3 işletme ile kuru meyve işletmelerinden 3 işletme hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulduğuna dikkat çekilen açıklamada, şöyle denildi: “Alkollü içkiler sektöründe ürünün dağıtımının veya tüketiminin yapıldığı işyerlerinde ürünün sahte olup olmadığının anlaşılmasına yönelik Sigpa mobil cihazı ile denetimler yapılmıştır. İlimizde 08 Ekim 2009 tarihinde yürürlüğe giren "Aydın İli Gıda Eylem Planı" doğrultusunda üretici, tüketici ve denetçilerle ortak çalışmaları sağlayacak, cezai işlemler kadar iyi işletmelere de mükâfatlandırma yoluna gidilecektir”