Aydın Ziraat Odası Meclis Başkanı Bayram Er yönetiminde yapılan meclis toplantısında su baskını nedeniyle zarar gören çiftçilerin durumu görüşüldü.
Toplantının ardından gazetecilere açıklamada bulunan Aydın Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Posacı, Aydın'ın batı kesiminde, Menderes Nehri kenarında yaklaşık 120 bin dekar alanda su baskını yaşandığını söyledi.
Menderes Nehri'nin taşması sonucu yaklaşık 15 bin dekar hububat ekili alanda zarar olduğunu belirten Posacı, şunları kaydetti:
''Elimizde kesin bir zarar ziyan raporu henüz yok. Arazi şu anda çamur olduğu için de girilemiyor. Bugün aralıklarla da olsa yağış devam ediyor. Önümüzdeki günlerde Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri ile ölçümler yapılacak. Burada hububat ekimi söz konusudur. Menderes Havzası'nın ıslah çalışmaları sonrası ürün desenine gidildi. Sebze üretimi de yapılmaya başlandı. Bu konuda da zarar söz konusu oldu.''
Posacı, çiftçilerin yüzde 30'dan fazla zarar görmesi durumunda kredi borçlarının ertelenmesine yönelik karar alındığını söyledi.
Pamuk üretiminin yoğun olduğu İncirliova, Koçarlı ve Söke bölgesinde zararın daha fazla olduğuna dikkati çekerek, ''Aydın il genelinde 832 çiftçi bundan yararlanabildi. Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kayıtlarına göre ilimizde 52 bin çiftçi yer alıyor. Kredi borçlarının ertelenmesinden yararlanan çiftçi oranı Aydın ilinde yüzde 2 civarındadır. Açıkçası genel anlamda Aydın'da 100 çiftçiden sadece 2 çiftçi kredi borçları ertelemesi olanağından yararlandı'' diye konuştu.