Aydın, Türkiye arı varlığının yarıya yakınını barındıran Ege Bölgesi"nin en büyük bal üreticileri arasında yer alıyor. DİE kayıtlarına göre Karadeniz Bölgesi"nden sonra birim alanda en fazla koloninin bulunduğu Ege Bölgesi"nde önemli bir konumda bulunan Aydın, Türkiye"nin en büyük 4. bal üreticisi konumuna geldi.
Koloni varlığı, bal üretimi ve koloni başına bal verimliliğiyle sıralamadaki yerini alan Aydın, taşıdığı potansiyelle gelecekte dünyanın en büyük bal üreticileri arasına girmeye aday illerden birisi haline geldi. Üretim deseni ve sürdürülen arıcılık biçimleri konusunda çalışmalar yapılan Aydın"da, bilgi ve beceriye dayalı arı ürünleri üretip, tüketicilere güvenilir ürünler sunulması halinde dünyanın en büyük arı üreticileri arasındaki yerini kısa sürede alabileceği iddia ediliyor.
Ege Bölgesi, Karadeniz Bölgesi"nden sonra birim alanda en fazla koloninin bulunduğu bölge konumuna geldi. Türkiye"de arıcılığın yoğun olarak gezgin arıcılık şeklinde seyretmesi nedeniyle bölgelere ilişkin verilen sayılar sağlıklı olmasa da, Ege Bölgesi iklim ve bitki örtüsü avantajı nedeniyle yılın büyük kısmında arıcılar için çekim merkezi oluşturuyor.
Temmuz ayından başlayarak bir sonraki yılın mayıs ayına dek başta Karadeniz olmak üzere diğer bölgelerden gelen arıcıların akınına uğrayan Ege Bölgesi"nde Eylül, Ekim ve Kasım aylarında koloni sayısının 2 milyonu aştığı tahmin ediliyor. Böylece Ege bölgesi kış mevsiminde Türkiye bal arısı varlığının yarısına yakınını barındırıyor. -iha