6 Şubat pazartesi günü Aydın Forum’da, Avrupa Birliği Sergisi Açılışı ile başlayan etkinliğe Aydın Valisi Sayın Kerem Al, Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Aydın Cumhuriyet Başsavcısı Ekrem Yiğit, Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Hulisi Akşit, Kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı.
AB süreci, AB mali yardımları gibi konularda Aydın kamuoyunun farkındalığını arttırmak ve Aydın’ın AB mali yardımlarından daha fazla faydalanmasını sağlamak amacıyla düzenlenen etkinliklerden ilki olan AB Sergisinde, Aydın’da uygulanan ya da hala uygulanmakta olan, ulusal ve uluslararası kaynaklı ve AB ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi’ne proje çıktısı örneği iletilen 34 adet proje sergileniyor. Diğer yandan, Avrupa Birliği tarafından ülkemize sağlanan Katılım Öncesi Mali Yardımı kapsamında yürütülen Hibe Programları aracılığı ile Aydın İlinde toplam 14 projeye hibe desteği sağlandı.
Sergide, Ankara Üniversitesi Avrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATAUM) tarafından son 50 yılda çeşitli gazetelerin taranması sonucunda hazırlanan AB ile ilgili basın haberleri koleksiyonundan örnekler sergileniyor. Aydın Valiliği, AB ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi'nin "Tralles'ten Avrupa Birliğine Köprü' projesi kapsamında şu ana kadar gerçekleştirilen etkinliklerin de sunulduğu sergi 06-10 Şubat tarihleri arasında açık kalacak.
Vali Kerem Al, sergi açılışından sonra esnaf ziyaretlerinde bulundu. Esnaf ve gençlerin yoğun ilgi ve sevgisi ile karşılaşan Vali Kerem Al, bir müddet çok boyutlu film gösterisi ve sanal tenis müsabakası izledi. Daha sonra Aydın’ın leziz yemeklerinin sunulduğu lokanta sahibiyle ve pidecilerle bir süre sohbet etti.
Aydın Valiliği AB ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi tarafından verilen bilgide, “Aydın ilinde başarılı olan 14 projeye sağlanan hibe desteği toplamı 1 milyon 236 bin 651,51 Avro'dur. İlimizde Aydın Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı kurumlarda şu ana kadar yürütülen Ulusal Ajansa bağlı Topluluk programları Comenius, Leonarda da Vinci Mesleki Eğitim ve Grundtvig Yetişkin Eğitimi ve Gençlik programları kapsamında toplam 190 adet proje uygulanmıştır. 2005 yılından beri yürütülen bu proje faaliyetlerinin toplam bütçesi 2 milyon 414 bin 302 avroya ulaşmış ve proje faaliyetleri kapsamında toplam 1868 öğrenci, öğretmen ve yönetici, çeşitli Avrupa ülkelerine ziyaret edip, bilgi ve deneyimlerini arttırma fırsatı yakalamıştır ” denildi.