Üreticinin bir kilo balı nerdeyse şeker fiyatına satmak zorunda kaldığını belirten Aydın Arıcılar Birliği Başkanı Kadir Kılıç, “Türkiye"de kişi başına bal tüketimi yıllık 1 kilo 150 gram ise ya istatistikler yanlış, ya bu ülkeye kaçak bal giriyor, ya da millete bal diye başka bir şey yediriliyor” dedi.
Türk arıcılığının her geçen gün daha da zora girdiğini, yaşanan zorluklar nedeniyle de yeni neslin bu işi yapmadığını belirten Aydın Arıcılar Birliği Başkanı Kadir Kılıç, “Tarım bakanlığının verilerine göre Türkiye"de ortalama kişi başına bal tüketimi yıllık 1 kilo 150 gram. 72 milyon 500 bin kişinin yaşadığı ülkemize, artı olarak 20 milyon da turist geliyor. Turistler sezonluk da olsa bizden çok fazla bal tüketiyorlar. Bu anlamada baktığımızda ülkemizde 106 bin ton bal tüketimi gerçekleşmesi gerek. Ancak 2009 yılında Türkiye genelinde yaklaşık 40 bin ton süzme bal üretilmiştir. Eğer, Bakanlığın bu tespiti doğruysa biz doğru kabul etmek zorundayız. 66 bin ton açık nasıl kapanmıştır. Buradan yola çıktığımızda serbest piyasa ekonomisinin arz talep dengesinin gerçekleşmeyip; 1 baldaki tekelin gerçekleşmiş olduğunu görüyoruz. 2 geriye kalan açık bal adı altında satılan başka bir şeydir. 3 bu ülkeye kontrolsüz kayıt dışı bal getirilmiştir. Bunun başka türlü bir açıklaması olamaz” dedi.
Ege Bölgesinde 2009 yılında üretilen balın halen yüzde 40"ının üreticinin elinde olduğunu kaydeden Aydın Arıcılar Birliği Başkanı Kadir Kılıç, “Bütün bu çelişkilerin içerisinde Tarım Bakanlığından bal ithal etmek için başvuran firmalar mevcuttur. 2007 yılındaki mevsimsel kuraklık sonrası ülkemizde bal olmayıp bal ithalatına izin verilmiştir. Ülkemize gelen ithal balın kilosu 5.5-6 lira olmasına rağmen kendi üreticimizin ve dünyanın en kaliteli balına şu anda verilen 4 liranın altındaki fiyatlar hem üreticiye hem de tüketiciye saygısızlıktır. Birlikler olarak kamuoyunu bilgilendirmek ve gerçekleri ortaya çıkarmak bizim görevlerimizden birisidir. Bal ve arıcılar üzerinde oynanan ve oynanmak isteyen oyunların bozulmasını istiyoruz” dedi.