Apple'ın, Google yerine kendi arama motoru üzerinde çalıştığı söyleniyor.

Şu an itibariyle Google, Apple cihazlarında ana arama sağlayıcısı olmak için Apple'a yılda 10-12 milyar ABD doları ödüyor, ancak bu anlaşma yakında sona erecek ve ABD Adalet Bakanlığı tarafından Google aleyhine açılan dava uzatılmasını engelleyebilir.

Apple, Google'dan uzaklaşmak için çoktan adımlarını atmaya başlamıştı. İlk olarak 2014 yılında haberimiz olan Applebot, o zamandan beri web'de geziniyor ve son zamanlarda oranını önemli ölçüde artırdığı iddia ediliyor. Ayrıca, iOS 14'ün ana ekran aramasında Apple, Google'ı tamamen atlayarak doğrudan web sitelerine bağlanmaya başladı.

Bir Apple arama motorunun hangi şekli veya formu alabileceği belli değil. Ancak, Apple ve Google'ın milyonlarca cihazda birincil arama sağlayıcısı olmak için ödeme alma uygulamalarına yakında düzenlemeler gelecek gibi görünüyor. Google'ın Apple'a yaptığı ödemelerin, Apple'ın hizmet gelirlerinin yaklaşık yüzde 20'si olduğu bildirildi.

Apple'ın bir arama devi haline gelmesinin bir önemli noktası da, gizlilik taahhüdü olacaktır. Apple CEO'su Tim Cook, müşterilerine açık bir mektupta Apple'ın müşterilerinin mail, arama geçmişi veya telefonlarındaki bilgileri, reklam amacıyla paraya dönüştürmediklerini belirtmişti. Apple'ın, bir kullanıcının arama geçmişi etrafında bir profil oluşturmadan veya bu müşterinin iPhone'da depolanan verilerini daha iyi arama sonuçları için bir araç olarak kullanmadan nasıl başarılı bir arama motoru oluşturabileceğini ise henüz bilmiyoruz.