Bilindiği üzere yaklaşık olarak 2 yıldır ABD ve Çin arasında soğuk bir savaş söz konusu. Dünyanın ekonomi çarklarını döndüren iki ülke arasındaki bu ticari gerilim en çok da büyük şirketleri etkiliyor.

İki ülke arasındaki gerilimden en çok etkilenen şirket ise şüphesiz Huawei oldu. Lakin belli etmese de Apple da bu gerilimden hayli zarar gördü.

Bilindiği üzere Apple iPhone başta olmak üzere pek çok cihazının üretim aşamasını Çin'de gerçekleştiriyor. Hal böyle olunca Çin hükümetinin aldığı kararlar da Apple'ı direkt olarak etkiliyor.

Kısa süre önce Çin hükümetinin ülkede üretim yapan ABD merkezli şirketlere karşı bazı yaptırımları hayata geçirebileceği iddia edilmişti. Bu iddiaların ortaya atılması sonrasında Apple'dan meydan okuma niteliğinde bir adım geldi.

Cupertino merkezli şirket Foxconn'un Hindistan'da yer alan fabrikalarındaki üretimi arttırmak için tam 1 milyar dolarlık yatırım kararı aldı.



Hali hazırda Foxconn'un Hindistan'da yer alan tesislerinde iPhone XR üretimi yapılıyor. Lakin Apple'ın yeni yatırımıyla birlikte yeni nesil iPhone modellerinin de burada üretilmesi bekleniyor.

Muhtemelen Apple yetkilileri uzun vadede tüm üretim bandını Çin'den Hindistan'a kaydırmak isteyecektir. Malum ABD ve Çin arasındaki ticari gerilim önümüzdeki günlerde çok farklı boyutlara ulaşabilir.

Çünkü Trump hükümeti Çinli Huawei'nin üzerine gitmeye devam ediyor. Muhtemelen Çin bu tutum karşısında uzun bir süre daha sessiz kalmayacaktır.