Bu yıl tapınak çevresinde bulunan bir duvar kazı heyetini heyecanlandırdı. Dünyaca ünlü Apollon Tapınağında bu yıl kazı çalışmalarında bulunan 1 metre 20 cm uzunluğundaki taş duvar, çalışmalara heyecan kattı.
Almanya'nın Halle Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Andreas Furtuaengler'in kazı başkanlığını yürüttüğü çalışmalar Temmuz ayı sonunda başladı. Bu yıl çalışmalara Kültür ve Turizm Bakanlığı bir temsilci gönderirken, bakanlık temsilcisi olarak görev yapan Arkeolog Ferhan Büyükyörük de kazı çalışmalarını yerinde takip etti.
RESTORASYON ÇALIŞMASI
Apollon tapınağında restorasyon çalışmaları yine Alman Arkeoloji Enstitüsü tarafından yapılırken, restorasyon çalışmalarının başında 30 yıldır ülkemizde restorasyon işi yapan ve 18 yıldır Apollon Tapınağında görevli Arkeolog Christoph Kronewirth nezdinde sürdürülüyor.
Alman Arkeoloji Esntitüsü taş restorasyon ustası Christoph Kronewirth nezdinde açıklamalarda bulunan restorasyon görevlisi İsmail Çelimli şunları söyledi: "Restorasyon çalışmaları Alman Arkeoloji Enstitüsü tarafından sürdürülüyor. Biz var olan yapıyı koruma amacıyla bunları yapıyoruz. Çalışmalar iki aydır sürüyor. 5 kişilik ekibe 2 öğrenci de katkı veriyor. Var olan doku üzerinde toprak çalışması ve koruma işlemi yapılıyor."
Altı ayrı noktada sürdürülen sondaj çalışmaları Apollon Tapınağının yanında geçen yol üzerinde ve yan tarafında açılan kuyularda toplam 29 kişilik ekiple sürdürüldüğü görüldü. Tapınak yanından geçen yolda kazı çalışmaları hakkında bilgi veren Alman Arkeoloji Enstitüsü Arkeolog Dorothea Manernann ise şunları söyledi: "Buradaki çalışmalar 3 hafta önce başladı. Tüm kazı çalışmalarına Alman ekibinden 15 kişi, buradan ise 14 Türk işçi katılıyor. Şu ana kadar mermer ve seramik taşlar bulundu. Bunun dışında kazı
çalışmalarının yapıldığı bir diğer bölgede ise 1.20cm uzunluğunda bir duvar yani taş bulundu. Ne olduğu şu an belli değil. Bu yol üzerindeki çalışmalarda yolun kapalı olması sebebiyle yapıldı. Önemi de kutsal yolun buradan geçmesi. Hafta sonunda çalışmalar tamamlanacak."
YANLIŞ ANLAŞILMALAR OLDU
Apollon Tapınağı'ndaki kazı çalışmalarında Bakanlık temsilcisi olarak görev yapan Arkeolog Ferhan Büyükyörük de, kazı çalışmaları sonrasında bazı basın organlarında çıkan "Artemis Tapınağı" kalıntılarıyla ilgili sözlerinin yanlış anlaşıldığını, burada bu tür bir belirtinin kesinlikle olmadığını söylerken "Böyle bir şey yok. İnsanlarımız bu tür benzetme tarzı çıkan söylemlere inanmasın, çünkü elde böyle bir bulgu yok" dedi.
Büyükyörük, bulunan taş duvarın M.S. 3. Yüzyıla ait olduğunu ve teras olması ihtimalinin bulunduğunu söylerken şöyle konuştu: "Şu anki çalışmalar yoğun olarak güney bölgede sürdürülüyor. Bazı buluntular var ama şu an burada şu bulundu diyemeyiz. Eklenti olarak burada başlandı ama yüzeyde bulunanlarla Artemis'in alakası yok antik kaynaklarda geçiyormuş ve buralarda Artemis tapınağı var deniliyor ve bir tane bulunur mu diye buradan başlanmış ama bu buluntular artemis tapınağıyla alakalı değil. Elimizde net
bilgi yok. Gelecekte yapılacak çalışmalara bağlı; şu an 6 ayrı noktada çalışmalar sürüyor. Tapınak önünde de bir sunak çalışması var. Bu çalışmalarda bir hafta daha sürecek. Önümüzdeki haftadan sonra Tavşan adasında çalışma var."
ÇEVRE KİRLİLİĞİ
Arkeolog Ferhan Büyükyörük, tapınak çevresindeki çevre kirliliğine de dikkat çekerken sözlerine şöyle devam etti: "Tüm tapınak çevresi inanılmaz şekilde kirli ve gelen yerli yabancı turistler bu kötü görüntü arasında tapınağa gezmeye geliyor. Buraların temizlenmesi şart ve herkesinde bu konuda duyarlı olması gerekiyor."
Bilindiği üzere; Apollon tapınağındaki kazı çalışmaları 104 yıldan bu yana sürdürülüyor. Kazı çalışmalarına her yıl Alman Arkeoloji Enstitüsü ekibi sürdürüyor. Bu yıl kazıların takibine Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın gönderdiği bir temsilci de katılırken, kazılar her yıl iki ya da üç ay gibi bir sürede gerçekleştiriliyor.