Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

Avrupa Birliği ülkesi Lüksemburg, e-ticaret devi Amazon'a rekor bir ceza kesti. Cezanın gerekçesi Amazon'un kişisel verileri işlemesinin Avrupa Birliği Genel Veri Koruma Yönetmeliği’ne uygun olmaması. Bu gerekçeyle e-ticaret devine 746 milyon euroluk rekor para cezası verildi.

Amazon, ülkemiz de dahil olmak üzere çoğu kişinin internetten alışveriş yaparken ilk tercih ettiği yerler arasında. Hızlı oluşu ve uygun fiyatlarıyla dikkat çeken Amazon e-ticarette önemli bir yere sahip. Ancak şirketle ilgili bir problem var.  İddiaya göre Amazon, kullanıcı verilerini izinsiz bir şekilde kullanıyor.



Kullanıcı verilerinin izinsiz kullanıldığı iddiasıyla Avrupa Birliği çapında daha önce hiç görülmemiş büyüklükte bir ceza kesildi. Lüksemburg Veri Koruma Komisyonu (CNPD), Amazon'un veri işleyiş şeklinin Avrupa Birliği veri koruma düzenlemelerine uymadığını savunuyor. Avrupa Birliği'nde Amazon hakkında şikayetler daha önce de yapılmıştı.

Amazon yöneticileri ise aksini düşünüyor. Şirket konuyla ilgili: "Hiçbir veri sızıntısı olmadı ve hiçbir müşteri verisi üçüncü şahısların eline geçmedi. Bu konuda sonuna kadar kendimizi savunmaya hazırız" ifadelerini kullandı.

Bir diğer teknoloji devi olan Google da büyük bir cezaya çarpıtıldı. Arama motoru devi aynı ihlallerden 100 milyon euro para cezasıyla karşı karşıya. Facebook da kişisel verilerin korunmasıyla ilgili bir problemden dolayı 5 milyar dolarlık para cezasıyla karşı karşıya.