Gemilerden inen çoğunluğu Amerikalı yolcuların bir kısmı Efes ve meryemana turuna çıkarken tur kapsamında bulunmayan yolcular Kuşadası sahillerinde denize girmeyi yada çarşı merkezlerinde alışveriş yapmayı tercih etti.
5850 yolcu ve 2800 üzerinde personelin geldiği Kuşadası limanı sayesinde hayatlarını sürdürdüklerini belirten Kuşadası esnaflarından Hayati Atlı, “Limana gemi gelmediği gün her yer bomboş sanki yaz ortasında kışı yaşıyoruz. Limana gelen gemilerle gelen yolcular sayesinde kısır denge dönüyor ve biri kazanınca diğeri de kazanıyor. Bakkalından manavına her kez kazanmış oluyor. Çevremizde bulunan diğer tatil yöreleri sezonu açmak için okulların tatil olup hareketlenmesini beklerken bizler limana gelen gemiler sayesinde pastadan payımızı alınca şükrediyoruz” dedi.
Kuşadası Limanına gelen birçok geminin gemi acenteciliğini yapan İstanbul Denizcilik firması yetkilisi Umut Özgünç de, yoğun bir sezon içinde girdiklerini belirterek; “Gemi trafiği arttı. 2 günde 10 gemi ve yaklaşık 10 bin yolcu geldi. Ayda ortalama 80 sefere çıkan gemi trafiğinin önümüzdeki 2011 yılında artmasını bekliyoruz. Dünya genelinde gittikçe büyüyen ve rağbet gören bir sektör haline gelen gemi yolculuğu ile tatil imkânı büyük beğeni topluyor. Her sabah başka bir limanda uyanmanın mutluluğunu ve hiçbir otelde bu hizmet anlayışını göremeyen yolcular her yıl değişik gemilerle değişik tur kapsamlarına katılıyorlar. Artan taleple boyutları devasal şekilde büyümeye devam eden gemilere hizmet vermek için başta Kuşadası Limanı Olmak üzere Türkiye genelinde Kurvaziyer gemilerini ağırlayan limanların kendilerini geliştirmeleri gerekmektedir. Bu pazarı elinden kaçırmamalıdır” diye konuştu.
Kuşadası Limanında Gelen gemilerden Kristal Serenty gemisinin tur acenteciliğini yapan Transbaklan firmasının yönetim kurulu üyesi ve operasyon yetkilisi Denizhan Peköz ise, çok yoğun bir dönemde olduklarını kaydetti. Kuşadası Limanı ve İzmir limanına gelen gemilerle özellikle ören yerleri olan Efes ve Meryemana turlarında zorluk yaşadıklarını ifade eden Peköz, şunları söyledi: “Ortalama Kuşadası"ndan 200, İzmir"den ise yaklaşık 100 otobüs turist Efes ve Meryemana turlarına katıldı. Turların aynı saatte çakışmasından dolayı büyük zorluklar yaşandı. Havanın sıcaklığı, Efes"in kalabalıklığı derken turistler tam olarak ören yerlerini gezemedi. Başta turist rehberleri olmak üzere tur kapsamında turistlerin en iyi ve en rahatça ziyaret etmek istedikleri bölgeleri ziyaretlerini yaptırmak için yoğun bir çaba harcıyoruz” iha