Hastanenin yapılması ile ilgili kamuoyunda ve ilgili kuruluşlar tarafından hiç tartışılmadan karar verildiğini belirten Aydın Tabip Odası Başkanı Eralp Atay, “Bize göre Aydın"da hastaneden daha çok yoğun bakım ünitesine ve küveze ihtiyaç var” dedi.
Konuyla ilgili düzenlediği basın toplantısında konuşan Aydın Tabip Odası Başkanı Eralp Atay, Aydın merkez Şevketiye Köyü"nde 169 dönüm alana kurulacak 800 yataklı Aydın Merkez Kampus Hastanesi"nin ihtiyaç olup olmadığının yeterince araştırılmadığını iddia ederek “İl merkezimizdeki iki tane Devlet Hastanenin mevcut yatak kapasitesi 741"dir. Planlanan hastanenin yatak kapasitesi de 800"dür.
Aydın merkezindeki; ADÜ Tıp Fakültesi"nin 600 yatağından 450"si aktiftir. Devlet Hastanesi"nin 446, Atatürk Devlet Hastanesi"nin 295 yatağı mevcuttur. Bir bölge hastanesi tanımı yapılıyor. İzmir ile Denizli arasındaki 250 kilometrelik yol güzergahında Çiğli"de 1500 yataklı Sağlık kampusü, Aydın merkez"de 800 yatak kapasiteli sağlık kampusü, Nazilli Merkez"de 400 yataklı hastane, Denizli merkezde de 800 yatak kapasiteli sağlık kampusu planlanmaktadır” dedi.
Aydın"daki hastanelerin son 3 yıllık doluluk oranlarını da değerlendiren Aydın Tabip Odası Başkanı Eralp Atay, Devlet Hastanesi"nin doluluk oranının 2007 yılında yüzde 82, 2008 yılında yüzde 87, 2009 yılında da yüzde 61.7 olduğunu ve doluluk oranının son yıllarda düştüğünü belirtti. Ortalama olarak Atatürk ve Aydın Devlet Hastaneleri"nin 1/3"ünün boş olduğunu belirten Atay, 2023 yılına kadar yapılan değerlendirmede ilimizin genelinde ciddi bir nüfus artışı olmayacağı açıktır. Son yıllarda kamu özel ortaklığı modeli yaygın kullanılmaktadır. Amaç, kamu yatırım yapamıyor, onun bu eksikliğini işe özel sektörü dahil ederek gidermektir” ifadelerine yer verdi.
2010 yılı için 27 ilde sağlık kampusu yapılması planlandığını belirten Atay, “Bu iller öncelikle Kayseri ve Ankara olmak üzere, İstanbul-İkitelli, Bursa, Kocaeli, Manisa, İzmir, Antalya, Mersin, Adana, Hatay, Eskişehir, Konya, Elazığ, Erzurum, Şanlıurfa ve Gaziantep"tir.Yatak kapasitesi toplam 24 bin 640"dır. Bu yasayı “kamu hastane birlikleri” yasa tasarısı ile birlikte okuduğumuzda, sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesinin derecesi daha net olarak anlaşılacaktır” diye konuştu.
Aydın Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mahmut Nedim Barış, yapılacak olan hastane ile tarım alanlarının yok edildiğini, Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Ali Rıza Özdamar ise Menderes Havzası"nın inşaat için uygun alanlar olmadığını iddia etti.