Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

Çin'in çocukların çevrimiçi video oyunları oynayabileceği süreyi sınırlama kararı, ne kadar müdahaleci olursa olsun, teknoloji endüstrisinde dizginlemek ve gençlerin ahlakını geliştirmek için yaptığı son hamledir.

Yine de, ABD'deki pek çok bıkkın ebeveyn, bu hareketi duyduktan sonra, kısa bir süreliğine bile olsa, bu uygulamayı bizde yapabilir miyiz diye düşünmekten kendilerini alamadılar.

Çin'in Çarşamba günü yürürlüğe giren kuralı, 18 yaşından küçüklerin okul haftası boyunca çevrimiçi video oyunları oynamasını yasaklıyor ve Cuma günleri, hafta sonları ve tatil günlerinde günde yalnızca bir saat oyun oynamasına izin veriyor.

Çocuklar okula döndükçe ve ebeveynler her gece ev ödevi savaşlarıyla karşı karşıya kaldıkça oyun mücadelesi yoğunlaşıyor. Boston Çocuk Hastanesi'ndeki Digital Wellness Lab'den yeni bir rapora göre, çocuklar uzaktan ve hibrit öğrenme sırasında sınırsız ekran süresine alıştı ve yaz boyunca da devam etti.

Çin'in gençlerin zihinsel ve fiziksel sağlığını korumak, okul, aile sorumluluklarından uzaklaşmamalarını sağlamak için bariz bir çabayla alınan bu sert önlemi, her yerdeki ebeveynler için önemli bir soruyu gündeme getiriyor: Ne kadar oyun oynanmalı? Ceza gibi hissettirmeden oyunları sınırlayabilir miyiz?

Çeşitli araştırmalar, günde bir ila üç saat arasında video oyunları oynamanın, çocukların notlarını etkilemediği, diğer uğraşlar için yeterli zamana sahip olduklarını ve psikolojik herhangi bir sıkıntı yaratmadığını aynı zamanda oyundan zevk almalarını sağladığını söylüyor.

Yine de Rutgers Üniversitesi araştırmacıları tarafından yürütülen yakın tarihli bir araştırma, Çin'de her okul günü bir saatten fazla ve hafta sonları günde dört saatten fazla eğlence amacıyla teknolojiyi kullanan ortaokul öğrencilerinin bir yıl sonra daha kötü akademik performansa sahip olduğunu söyledi. Bu durumunda sınıf içinde daha fazla can sıkıntısı ve konsantrasyon eksikliği yarattığını ortaya koydu.

Bu araştırma sonucu ise hafta içi yasaklanan oyunlar ve birtakım önlemlere sebep oldu. Tüm dünyada yankı uyandıran bu uygulama bakalım uzak tarihte Çin’in beklediği dönütleri verecek mi yoksa durum daha ciddi problemler mi doğuracak.