Sürücü, yaptığı açıklamada, asırlardır bu coğrafyada yaşayan insanlara ürün veren ve günümüzde de ürün vermeye devam eden anıtsal zeytin ağaçlarının izlerini sürdüklerini ifade ederek, yaptıkları araştırmada, bugüne kadar bin yaşını aşkın olduğunu belirledikleri 5 adet zeytin ağacı bulduklarını söyledi.
Bu nitelikte Başkemer mevkisinde belirledikleri son ağacın gövde çevresinin 7 metre, yüksekliğinin ise 12 metre olduğunu kaydeden Sürücü, ''Yaprakları iki farklı renkte olan bu zeytin ağacının 3 büyük daldan oluştuğunu, 2 dalın delice zeytin, 1 dalın da en az 100 yıl önce aşı yapılarak gök zeytin verdiğini tespit ettik'' dedi.
Kuşadası'nın çok zengin doğal ve kültürel özelliklere sahip bir coğrafyada yer aldığını belirten Sürücü, ''Önemli olan bu zenginliklerin farkına vararak, öncelikle onların korunmalarını sağlayıp, tanıtımlarını yaparak, gelecek nesillere de ulaşmasını temin etmektir. Ekonomisi turizme dayalı olan Kuşadası'nın, bünyesinde yer alan tüm değerlerini ortaya çıkararak, koruma-kullanma dengesi gözetip, alternatif güzelliklerini tanıtması gerekir'' diye konuştu.