Rezervin yüzde 80'ine sahip Kongo ise gorillerin doğal yaşam alanı...

İstanbul- Dünyadaki en büyük maymun türü olan gorillerin Afrika’da ki yaşam alanlarının yok olması bu görkemli canlının geleceğini tehdit ediyor. Bu tehdidin en önemli nedeni ise her yeni modelini coşkuyla karşıladığımız cep telefonları, bilgisayar, DVD player ve oyun konsolları gibi enerjiyi depolayarak kullanan elektronik aletler. Çünkü, bu aletlerin yapımında kullanılan koltan madeni gorillerin yaşadığı bölgeden elde ediliyor.

Koltan madeninin bilinen rezervinin yüzde 80’i Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde bulunuyor. Madenin çıkarıldığı ana bölge ise Kahuzi Biega Milli Parkı. Park aynı zamanda dağ gorillerinin doğal yaşam alanı.

İç savaşla mücadele eden Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde maden çok önemli bir gelir kaynağı. Koltan madeni el ile çıkarıldığı için büyük emek istiyor ve on binlerce kadın, erkek ve çocuk bu madenlerde çalışıyor. Yaşam alanları bu maden için yok edilen goriller aynı zamanda ne yazık ki madencilerin yemesi için avlanıyor. Bu nedenle Kongo’nun sekiz milli parkındaki goril popülasyonu son beş yılda yüzde 90 azalmış durumda.

Gorilleri korumak için Dian Fossey Goril Koruma Vakfı ve Kongolular bölgedeki yerel halkın kalkınmasını ve ormanların korunmasını hedefleyen projeyle, gorillerin yaşam hakkını korunmaya çalışılıyor. Bu doğrultuda, bölgede son yıllarda kaçak avcılığa karşı mücadele sürüyor.

Öte yandan, goril popülasyonuna ve doğal yaşam alanlarına zarar verdiği gerekçesiyle koltan kullanan firmalar madenin bu bölgeden gelmediğini tedarikçilerinden belgelemelerini istemeye başlamış durumda.

Atlanta Hayvanat Bahçesi, Dian Fossey Goril Koruma Vakfı ve elektronik atık geri dönüşüm firması olan Eco-Cell cep telefonlarının geri dönüştürülmesiyle ilgili büyük bir kampanya başlattı. Elde edilen gelir, Gorilla Fund’un kaçak avcıları takip eden ve yakalatan ekibinin ihtiyaçları için kullanılıyor.

Sen ne yapabilirsin?

Elektronik aletlerin her yeni modeli çıktığında almaktan vazgeçebilirsin.
Gerçekten ihtiyacın olan ürünleri satın alabilirsin.
Elektronikleri geri dönüştürerek koltan gibi madenlerin yeniden kullanılmasını sağlayabilirsin.

Duydun mu?

Loç Vadisi’nden iyi haber var! HES’ten sonra vadideki Oryataş taşocağı için de yürütmeyi durdurma kararı verildi.

Katıldın mı?

TEMA, bir kampanya başlattı: ‘Meşeler Yuva Arıyor’. Derneğin Facebook’taki uygulamasını indirenlere meşe palamudu hediye.

Haberin var mı?

Dünya Doğayı Koruma Vakfı, Mekong deltasında geçen yıl keşfedilen 208 yeni türü açıkladı. Yeni keşfedilen türler arasında ‘kurt yılanı’ adlı beyaz şeritli yılan ve farklı renklerde kertenkeleler de yer alıyor.