Fiziksel ve zihinsel yorgunluk, görme güçlüğü, kalp krampları, dikkat dağınıklığı, bütün bu belirtiler çok fazla teknolojik aletin titreşimine maruz kaldığınızda ortaya çıkabiliyor. Bu sıkıntıları önlemek veya ortadan kaldırmak içinse teknolojiden arınmanız yani teknoloji detoksu yapmanız gerekiyor. İşte teknoloji detoksu yapmak isteyenlere özel öneriler...

Kararlı olun

Günümüzde hayatımızı kolaylaştıran ve yaşam standardımızı yükselten pek çok gelişme teknoloji alanında yapılıyor. Bu yüzden teknolojiden kopmak da oldukça zor olabiliyor. Ancak sağlık sorunlarına da sebep olan olduğundan telefon ve bilgisayar gibi bazı cihazların kullanımına ara vermek ve azaltmak için ilk önce karar vermek ve daha sonra otokontrol sağlamak gerekiyor.

Günde tek bir cihaz kullanın

Eğer detoks konusunda kesin kararınızı verdiyseniz günde sadece bir cihaz kullanmaya çalışın. Örneğin; en çok akıllı telefonunuzu kullanıyorsanız televizyon, bilgisayar veya tablet gibi diğer cihazlarınıza olan erişiminizi engelleyin.

Sosyal medyadan uzaklaşın

Sosyal medya, akıllı telefon ve bilgisayar kullanımını oldukça arttıran bir etken. Anlık bildirimleri kontrol etme ve sürekli paylaşma alışkanlığını engellemek, teknoloji detoksunun başarılı olması için oldukça önemli. Bu nedenle akıllı telefonunuzdan sosyal medya kanallarınızı sildiğinizde bu cihazların kullanımını da oldukça yüksek oranda azaltmış oluyorsunuz.

Teknolojik aletlerinizi değiştirin

Teknolojik aletleri aynı işi gören alternatifleri ile değiştirme detoksunuzda başarılı olmanız için önemli bir adım. Örneğin; uyanmak için telefonunuz yerine çalar saat kullanmak ya da notlarınızı telefon yerine bir deftere yazmak daha az cihaz kullanımını sağlıyor.

Kitaplar ve dergilere yönelin

Her şey günden güne dijitalleşiyor. Ancak halen daha dijital olmayan kitap ve dergiler de var. Teknolojiden uzak kalmak için kitapçıları ve sahafları ziyaret edebilir ve kitapların zengin dünyasında kaybolabilirsiniz.

Anda kalmaya çalışın

Pek çok filozof huzurun ve mutluluğun anda kalmak ile başarılabileceğinden bahseder. Yediğiniz yemeğin ya da karşınızda duran manzaranın fotoğrafını çekmek yerine o yemeğin lezzetine ve manzaranın güzelliğine odaklanarak hem zihniniz hem de bedeniniz için bir iyilik yapmış olacak ve teknolojiden uzak kalmanın bir yolunu keşfetmiş olacaksınız.

Teknoloji alışverişinizi azaltın

Teknolojik cihazların sürekli bir yenisinin çıkması yeni cihaz alımını teşvik ediyor. Teknoloji detoksu için ise bir cihaz almadan önce kendinize ona ne kadar ihtiyacınız olduğunu ve elinizdekilerin ihtiyacınızı karşılayıp karşılamadığını sorun. Evinizde her odaya bir bilgisayar ve televizyon almayın ve bu cihazların kullanımını günlük olarak yapacağınız zaman kısıtlamaları ile yapın.

Cihazları yatak odasından çıkarın

Sabah gözünü açar açmaz telefonunuza, tabletinize ya da bilgisayarınıza bakmamak için yatak odanıza bu cihazları almayın. Ayrıca kaliteli bir uyku için de bu cihazların olmadığı bir odada uyumak gerekiyor.

Teknolojiye karşı doğaya yönelin

Teknolojiden uzak durmak için boş zamanlarınızda doğa yürüyüşlerine çıkın ve mümkünse telefonunuzun sesini kısın ve kendi belirlediğiniz zaman dilimlerinde telefonlarınızı kapalı tutun.