Ergenekon sanığı Ümit Sayın, sanık Vedat Yenerer'in cezaevinde Ergenekon savcılarını karalayan dilekçe nedeniyle diğer sanık Emin Gürses'in yüzüne tekme attığını söyledi.

Üzeyir Garih cinayetiyle ilgili belgeleri Cumhuriyet gazetesinin bir muhabirinden aldığını anlatan Sayın, darbe ile ilgili görüşünün ise bugün değiştiğini savundu.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden Ergenekon davasının bugünkü duruşmasında; tutuklu sanık Habip Ümit Sayın'ın çapraz sorgusu ile devam edildi. Ümit Sayın'a çapraz sorgusunda darbe, Garih cinayeti ve savcıları karaladığı dilekçesi hakkında sorular soruldu. Mahkeme başkanı Köksal Şengün, Sayın'a Garih cinayetiyle ilgili belgeleri kimden aldığını hatırlayıp hatırlamadığını sordu. Sayın, "Cumhuriyet gazetesinden bir muhabir getirdi. Kitap yazacakmış. Adli tıp yönünden görüşümü almak istedi." diye cevapladı.

Üye hakim Hasan Hüseyin Özese, Sayın'ın darbe olabilir ve ordu görevini yapmalı şeklindeki konuşmalarını hatırlattı. Bunun üzerine Sayın, "Türkiye'nin o günkü durumu karşısında anlık duygusal ifadelerimdir. Bugün aynı fikirlere sahip değilim." karşılığını verdi.

Hakim Özese, Sayın'a Garih cinayeti faili Yener Yermezi tanıyıp tanımadığını sordu. Sayın, "Gazeteler adli tıpta görüştüğümüzü yazmış. Bunlar yalan. Ben Adli Tıp Enstitüsü'nde çalışıyorum. Adli Tıp Kurumu farklı bir yer. Yermez'in enstitüye gelmesi mümkün değil." dedi. Hakim Özese, Sayın adıyla mahkemeye yazılan ve Ergenekon savcılarının karalandığı dilekçeyi sorması üzerine sanık Ümit Sayın, o dilekçeyi Hayrettin Ertekin'in baskısıyla yazdığını tekrarladı. Sayın, "Ertekin her dediğini yaptırmak istiyordu. Kedisini koğuş ağası ilan etti. Emin Gürses'i de dövmeye kalktılar. Ben de dediğini yaptım." şeklinde konuştu.

Bunun üzerine mahkeme başkanı Şengün, neden kendisine yazdırdıklarını sordu. Bu soruya Sayın, "Savcılara özellikle Zekeriya Öz'e nefret duyuyorlardı. Kendilerinin de yazdıklarını, daha çok yazılırsa daha etkili olacağını söylediler. Ben de bu işin buralara kadar geleceğini düşünmediğim için dediğini yaptım." şeklinde cevap verdi. Dilekçenin yazıldığı zamanlarda Ertekin ile koğuştaki diğer sanıkların Emin Gürses'e saldırdığını, Vedat Yenerer'in Gürses'in yüzüne tekme attığını ileri süren Sayın, Gürses'in şahitlik yapabileceğini söyledi. Sanılar Ertekin ve Yenerer ise Sayın'ı yalanlayarak dilekçeyi kendi isteğiyle yazdığını iddia etti.

Sayın'ın avukatı Mehmet Nuri Aytekin, müvekkilini savundu. Aytekin, "Yener Yermez, Adli Tıp Kurumu'na götürülerek Sayın ile görüştürüldüğünü ve para teklif edildiğini anlatmış. O dönemde Galatasaray ile Barselona maçının olduğunu da söylemiş. O maç 5 Aralık 2001'deydi. Yermez 4 Eylül'de yakalandı. Yani 2-3 ay sonra. O tarihte cezaevinde tutukluydu. Ayrıca müvekkilim Adli Tıp Kurumu'nda değil Adli Tıp Enstitüsü'nde çalışıyor. Bu da Yermez'in yalan söylediğini gösteriyor." dedi. Aytekin darbe ifadeleriyle ilgili ise, "Bu tür sözler kahvelerde konuşulur. 4-5 kişi arasında bu konuşulsa ne olur. Martta darbe olabilir ile 2023'te deprem olabilir demek aynı şey." şeklinde konuştu.

Duruşma, öğle arasından sonra Sayın'ın diğer avukatı Gönenç Laçin'in savunması ile devam ediyor.


CİHAN