Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Tekel işçilerine kriz zamanında çok önemli bir fırsat sunduklarını belirterek, 'Teklifimiz hiç de öyle göz ardı edilecek bir teklif değil' dedi. Enerji Sektörü Isıtma ve Doğal Gaz Eğitim sertifika törenine katılan Bakan Dinçer, Tekel işçilerinin eylemine ilişkin soruları cevapladı. Tekel işçilerine müdahale edileceği konusuna yönelik sorulara Dinçer, şu yorumu yaptı: 'Aslında sağduyu hakim oldu. Ülkemizde çok vakur bir eylem oldu. Bu eylemin hukuki olup olmadığı tartışılabilir ama süreci itibariyle kamu hizmetleri aksamadı. Ve her şey yerinde olmuştur. Normal sürecinde devam etmiştir. Ben bundan çok memnun olduğumu ifade etmek istiyorum. Onun ötesinde biz işçilerimize bu kriz zamanında çok önemli bir fırsat sunuyoruz."

PROBLEM BÜYÜMEMELİ

"Teklifimiz hiç de öyle göz ardı edilecek bir teklif değil. Biliyorsunuz 11 aylık sözleşme" diyen Bakan Dinçer şu değerlendirmeyi yaptı: "Yüzde 17 artırılmış ücret ve dolayısıyla 11 aylık ilave bir aylık ücretle beraber, ortalama yüzde 27'lik bir ücret artışı. İki gün izin ve iş sonu tazminatları da ödenmek üzere teklifimiz olmuştur. Ve bu tekliflerin tamamını da biz işçi sendikalarının talebi üzerine yapmıştık. Bu talebe rağmen sendika hala eylemine devam etti. Bunun sebebini de ben size sorun diye, sorgulayın diye söylemiştim. Bu açıdan bakıldığında, ben hiçbir şeye gerek kalacağını zannetmiyorum. Bu bir aylık süre içinde işçilerimiz müracaatlarını yapacaklar ve biz onlara öncelikle kendi illerinde istihdam sağlayacağız ve böylece bu sorun bitecek. Ben bir sorun çıkacağını ve problemin büyüyeceğini hiç düşünmüyorum.'

6 BİN İŞÇİYE TAZMİNAT

Dinçer, eylem yapan işçilerden ne kadarının başvurduğu sorusu üzerine ise '6 bin civarında arkadaşımız kıdem ve ihbar tazminatlarını aldılar. 450 civarında arkadaşımız da 4-C için bize müracaat etti. Arkadaşlarımızın acele etmelerini tavsiye ediyorum. 15 Şubat'tan önce müracaat edebilirlerse ve onları işlerine yerleştirebilirsek, maaşlarını alacaklar ve hiçbir maaş kayıpları olmadan hayatlarını devam ettirmiş olabilecekler. Bulundukları illerde görevlendirme ihtimali daha yüksek olacak. O açıdan bakıldığında benim tavsiyem 15 Şubat'tan sonraya kalmamaları' şeklinde konuştu.


İşçiler süresiz açlık grevine gidiyor

Başbakan Erdoğan'ın Tekel işçileri ile ilgili, 'Paralar hesaplarında, nerede açlık sefalet' açıklamasının ardından işçilerin süresiz açlık grevi kararı aldığı açıklandı. Türk-İş Genel Merkezinde 3 gündür açlık grevi yapan Tekel işçileri, eylemlerini sona erdirdi. İkinci işçi grubu ise dünden itibaren süresiz açlık grevi kararı alındı. Tekgıda-İş Sendikası Genel Sekreteri Macit Amaç, burada yaptığı açıklamada, sendika olarak açlık grevini tasvip etmediklerini ancak çaresizliğin çaresi olarak bu yolu seçtiklerini söyledi. Amaç, Erdoğan'ın, "6 bin kişinin hesabına yatan paraları çektiğini " açıkladığını ifade etti. Başbakan'ın bu sözleri sırasında salonda bulunan 200 kişinin "şok geçirdiğini" öne süren Amaç, "200 kişi buradaydı. Dışarı çıkmamıştı " dedi. Amaç, 4-C dışında hükümetle her konuyu görüşmeye her zaman hazır olduklarının da altını çizdi.


Gül ve Erdoğan'dan randevu talep

İ şçi ve memur konfederasyonları Tekel işçilerinin sorununun çözümü amacıyla Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan randevu talep edecek. Konfederasyonların KESK Genel Merkezi'nde düzenlediği toplantıda, Tekel işçilerinin durumu ve bundan sonra yapılacaklar değerlendirildi.

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, toplantının ardından yaptığı açıklamada, sorunun çözümü için Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan'dan randevu istenmesinin kararlaştırıldığını bildirdi. Kumlu, 'Ayrıca konfederasyon hukukçularının konuyla ilgili bir çalışma başlatılmasına, uluslararası işçi konfederasyonları düzeyinde dayanışmanın artırılması için girişimde bulunulmasına da karar verilmiştir" diye konuştu. Türk İş Başkanı tüm bu gayretlere rağmen taleplerinin kabul edilmemesi halinde altı konfederasyon başkanının ortak eylem kararı için 12 Şubat 2010 tekrar bir araya gelmeyi kararlaştırdığını da dile getirdi.


Eylemi çok uzatmamak lazım

Devletin zirvesinden Ankara'da eylem yapan Tekel işçilerine uyarı geldi. Başbakan Erdoğan, partisinin kadın kolları toplantısında yaptığı konuşmada , Tekel işçilerine ay sonuna kadar süre verildiğini bir kez daha yineledi. Erdoğan, eylem için "Bir adım daha ileri gitmez" dedi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise gazetecilerin konuyla ilgili soruları üzerine şöyle konuştu: "Bugünkü gerçekler çerçevesi içerisinde dünya ekonomisinin, Türk ekonomisinin bütün çerçeveleri ve mevcut şartları içinde daha önce neler konuşuldu, bütün bunları alarak, bunu bitirmek lazım. Böyle kış gününde tabii ki işçilerimizin mağdur olmasını da istemeyiz ama diğer taraftan yapılabilecekler neyse başka işçilerin hakları, hukukları bütün bunları dikkate alarak bunun çözülmesi lazım. Çok daha uzamaması lazım. Yeteri kadar uzadığı kanaatindeyim."