Kaş ilçesindeki Kasaba Şehit Yusuf Polat Yatılı İlköğretim Bölge Okulu özel eğitim sınıfındaki öğrenciler, okulda galoş üreterek gelir elde ediyor. Çocukların, galoştan kazanacağı para ile bir yürüme engelliye tekerlekli sandalye almak istedikleri belirtildi.

Kasaba Şehit Yusuf Polat Yatılı İlköğretim Bölge Okulu özel eğitim sınıfından 7 öğrenci, öğretmenleri Armağan Aydın ve Sermin Göktepe’nin yardımı ve okul yönetiminin desteği ile okulda galoş üretimine başladı. Derslerin ardından yapılan galoş üretiminde çocukların el becerileri geliştirilirken, üretime
yaptıkları katkı nedeniyle öz güvenleri artıyor. Okulun aldığı 500 liralık galoş makinesi ile galoş poşeti ve paket lastik kullanılarak 15 günde 2 bin galoş üreten çocuklar, 150 lira gelir elde etti.
Özel eğitim sınıfı öğretmeni Armağan Aydın AA muhabirine yaptığı açıklamada, özel gereksinimli bireylerin yıllardır dile getirdikleri eğitim, sağlık, meslek edindirme, istihdam, iş sahibi olma, sosyal ve kültürel hayata
uyum gibi konularda istenen ve beklenen düzeye ulaşmasını sağlamanın öncelikleri olduğunu ifade ederken, yaptıkları çalışmalarla bu amaca ulaşmayı hedeflediklerini anlattı. Aydın, "Unutmamalıyız ki bizlerde her an engellenen durumuna düşebiliriz. Kendimizi onların yerine koyarak düşünmeliyiz ve her
birimiz engellenen insanlarımızın daha rahat yaşayabileceği bir dünya kurmak için elimizden geleni yapmalıyız. Derslerden sonra serbest zamanlarda engelli çocukların kaslarını geliştirmek, becerilerini arttırmak ve ortaya bir ürün koyabilmek için öğrencilerimize galoş yaptırıyoruz" dedi.
Toplumun sadece tüketen bireyler olarak gördükleri özel gereksinimli bireylerin imkanlar sağlandığında neler yapabileceklerini gösterdiklerini kaydeden Armağan Aydın, "Sadece tüketen değil, üreten bireyler olduklarını göstermek istediğimiz için öğrencilere galoş ürettirmeye başladık" dedi.
Özel eğitim sınıfı öğretmeni Sermin Göktepe de özel eğitime ihtiyacı olan çocukların tüketen değil üretebilen hale getirilebileceğini belirterek, "engelli" kavramını kabul etmediklerini söyledi.

Engelli bireye tekerlekli sandalye almak istiyor
Kasaba Şehit Yusuf Polat Yatılı İlköğretim Bölge Okulu özel eğitim sınıfı öğrencilerinden Durkadın Çotur (13) derslerden sonra müzik dinleyerek galoş yaptıklarını, yapmış oldukları galoşları satıp para kazandıklarını kaydetti. Çotur, kazandıkları parayla tekerlekli sandalye alarak yürüyemeyen bir engelliye yardım etmek istediklerini söyledi. Özel eğitim sınıfı öğrencilerden Oktay Kavcar (9) ise yaptıkları ilk galoşları öğretmenlerine satıp çikolata ve süt aldıklarını söyledi. Kavcar, kazandıkları paraları biriktirerek sınıflarına istedikleri oyuncakları alacaklarını da kaydetti. (AA)