Rekabet Kurumu'nun, Anadolu Efes Biracılık ve Malt Sanayii A.Ş'nin Tekel bira markasını Mey Alkollü İçkiler Sanayi ve Ticaret A.Ş'den devralmasına ilişkin sözlü görüşme toplantısı Rekabet Kurumu binasında yapıldı.

Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı başkanlığında yapılan sözlü görüşme toplantısına, Anadolu Efes Biracılık ve Malt Sanayi A.Ş'yi temsilen, şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Efes Bira Grubu Türkiye Bölge Başkanı Semih Maviş ile bazı yöneticiler, Mey Alkollü İçkiler A.Ş'yi temsilen ise şirketin Genel Müdürü Galip Yorgancıoğlu, şirketin hukuk danışmanı Ercüment Erdem ve avukat Ülkü Sakalar hazır bulundu.

İlk olarak sözü alan Anadolu Efes Biracılık ve Malt sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Tekel biranın Türkiye'nin ilk bira markası olduğunu ancak zaman içinde pazar payını kaybettiğini ve 2007 yılında pazardan çekilmek zorunda kaldığını söyledi.


Türkiye'nin ilk bira markası olan ve manevi değer taşıdığını düşündükleri Tekel bira markasının tamamen kaybolacak olması nedeniyle Efes olarak Temmuz 2008 yılında bu markaya sahip çıkmaya karar verdiklerini anlatan Özilhan, “Sahip çıkmamızın tek nedeni Türkiye'nin ilk bira markasının yaşatılmasıdır. Bu sosyal sorumluluğun bize ait olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

Bu konuda Rekabet Kurumu'na başvuruda bulunduklarını, bunun üzerine Kurumun uzmanlarının devir işleminin rekabetçi endişelere neden olacağına dair görüş bildirdiklerini ifade eden Özilhan, şöyle konuştu:

“Biz rekabetçi endişeler neden olabilecek bir husus olmadığı görüşündeyiz. Zira Tekel markası güçlü bir marka olsaydı bir şekilde pazarda tutunması gerekirdi. Tekel eski bir üründür ve yeni ürünler karşısında zayıf kalmıştır. Dolayısıyla bu markanın Efes'e ek bir güç vermesi görüşünü paylaşmıyorum.”

Özilhan'ın konuşmasının ardından söz alan Efes Bira Grubu'nun rekabet mevzuatı konusundaki danışmanı Metin Kanmaz, Tekel bira markasının güçlü olduğu, devir işleminin Efes'in pazar payını artıracağı ve potansiyel rekabeti azaltacağı şeklindeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını kaydetti.

Haksız rekabetçi endişelerin giderilmesi için Tekel birasının pazar payının 3 yıl boyunca yüzde 1 ile sınırlandırılması konusunda tahhahütlerinin olduğunu anlatan Kanmaz, amaçlarının pazar payını ve güçlerini artırmak değil, bu markayı yaşatmak olduğunu belirtti.

MEY İÇKİ GENEL MÜDÜRÜ YORGANCIOĞLU

Mey Alkollü İçkiler Sanayi ve Ticaret A.Ş Genel Müdürü Galip Yorgancıoğlu da Tekel birayı devraldıklarında bu biranın üretiminin yapılmadığını, fabrikalarının kapalı halde olduğunu söyledi.

Yozgat'ta bulunan fabrikayı çalışır hale getirdiklerini ifade eden Yorgancıoğlu, ancak fabrikadaki teknolojinin çok eski olması, üretime devam etmek için ciddi yatırım gerekmesi nedeniyle bira üretiminden çekildiklerini kaydetti.

Çok ciddi yatırımlar yaparak markayı gençleştirmeye çalıştıklarını ancak başarılı olamadıklarını belirten Yorgancıoğlu, “Markaya bir katkı sağlayamadık, pazar payını büyütemedik. Hiçbir zaman yüzde 1'lik pazar payını yakalayamadık. Bütün bunları bir araya koyduğumuz zaman bu sektörden çıkmaya karar verdik” dedi.

Mey içki Hukuk Danışmanı Ercüment Erdem de Tekel birasının Efes tarafından satın alınmasının pazarda rekabeti önemli ölçüde etkilemeyeceğini, buna yönelik Rekabet Kurumu'nun benzer kararları bulunduğunu söyledi.

Bira pazarından çıktıklarını ve bir daha girmeyi düşünmediklerini ifade eden Erdem, Mey Grubu'nun Tekel birası markasını devredememesi halinde Anayasa ile korunan teşebbüs özgürlüğünün kısıtlanmış olacağını kaydetti.

Konuşmaların ardından Rekabet Kurumu Başkanı Kaldırımcı, devir işleminin incelenmesiyle ilgili nihai kararın 15 gün içinde taraflara bildirileceğini ifade ederek, toplantıyı bitirdi. / vatan