Ana muhalefet partisi Kadima “Bir özür mektubu da İsrail halkına gönderilmeli” dedi. Solcu Meretz Partisi Başkanı Haim Oron da “İsrail"e verilen zararı bir ölçüde gidermenin tek yolu Dışişleri Bakanı ve Yardımcısı"nın istifalarıdır” dedi

TÜRKİYE ile İsrail arasında yaşanan son gerilimin mimarı İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon ile radikal Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, muhalefet ile ılımlı medyanın boy hedefi haline geldi. Türkiye"nin verdiği ültimatom karşısında Türk Büyükelçisi Oğuz Çelikkol"a özür mektubu yazmak zorunda kalan Ayalon ile Çelikkol"a kurulan tezgahın mimarı olarak değerlendirilen Lieberman"ın istifa etmeleri isteniyor. İsrail parlamentosundan da 17 milletvekili, Çelikkol"a olaydan duydukları üzüntüyü içeren bir mektup yolladı.
İsrail hükümetinin Türkiye ile yaşanan diplomatik krize ilişkin tutumunu sert bir şekilde eleştiren ana muhalefet partisi Kadima, İsrail"in uluslararası statüsüne zarar verildiğini vurgularken, “Bir özür mektubu da İsrail halkına gönderilmeli” dedi.
Solcu Meretz Partisi Başkanı Haim Oron da “İsrail"e verilen zararı bir ölçüde gidermenin tek yolu Dışişleri Bakanı ve Yardımcısı"nın istifalarıdır” dedi. Oron şöyle devam etti: “Eşkiyavari davranışları, İsrail"e ve dünya çapındaki imajına vermekte oldukları zararı durdurmayacağına inandırıyor.”
Musevi lobisinden Türk hükümetine suçlama
Musevi lobisinin ABD"deki en güçlü örgütlerinden İnkar ve İftiraya Karşı Birlik (ADL) Genel Başkanı Abraham Foxman, Türk toplumunun giderek ve açıkça Musevi ve İsrail karşıtı olmaya başladığını iddia ederek, Türk toplumunda var olduğunu ileri sürdüğü anti semitizmden dolayı Başbakan Tayyip Erdoğan hükümetini suçladı. Türk medyasını da Türkiye"de yükselen Yahudi karşıtlığı konusunda suçlayan Foxman, “Türkiye"de İsrail karşıtı olmaya ses çıkarmayan ve hatta İsrail karşıtı olmayı teşvik eden genel bir havanın oluşması bizi oldukça endişelendirmektedir” diye konuştu.

Türkiye daha dikkatli olacaktır

İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon, yapılan eleştirilere karşı kendini savundu ve Türkiye"nin bundan sonra İsrail"e karşı açıklamalarında daha dikkatli olacağını öne sürdü. Ayalon"un bürosundan yapılan açıklamada, İsrail"in bu olaydan avantajlı çıkacağı ifade edilerek, “Bunun sonucu olarak Türkiye, açıklamalarında daha dikkatli olacaktır” görüşüne yer verildi. 17 milletvekilinin Çelikkol"a, kendisine yönelik tavırdan duydukları üzüntüyü bildiren bir mektup göndermelerinden dolayı hayal kırıklığını da dile getiren Ayalon, “Gazze"deki terör roketlerinden vatandaşlarını korumaya çalışan İsrail"e karşı Ankara"dan ağır eleştiriler gelirken ve son iki yıldır Türk medyasında İsrail karşıtı yayınlar yapılırken neredeydiler?” dedi.