Selva Makarna Genel Müdürü Mehmet Karakuş, dünyada makarna konusunda en büyük ihracatçının İtalya olduğunu belirterek, "Biz ikinci sıradayız. Yurt dışındaki hedefimiz İtalya'nın bu hakimiyetini kırmak. İçerdeyse ekmekçileri rakip olarak görüyoruz. Yıllık kişi başı 110 kilogram olan ekmek tüketimini azaltmalıyız" dedi


Yaklaşık 11 yıl önce makarnacılık sektörüne iddialı giren Selva Makarna, Türkiye'nin en büyük makarna ihracatçısı konumuna yükseldi. İç piyasada da 'Türk Mutfağının Makarnası' sloganıyla yeni bir kampanyaya start veren şirket, uzun vadede İtalya'nın dünya pazarındaki hakimiyetini kırmayı hedefliyor. Selva Makarna Genel Müdürü Mehmet Karakuş, "Yurt içinde de rakibimiz, ekmekçiler. Ekmek hakimiyetini kırmak istiyoruz" dedi.
MAKARNAYI YAVAN TÜKETİYORUZ

Yeni Şafak gazetesine konuşan Karakuş, Türkiye'de çok iyi bir makarna pazarının olmadığını belirterek, "Seviliyor ama hakettiği yerde hakettiği şekilde tüketilmiyor. Halkın yüzde 85'i makarnayı yavan tüketiyor. Yani yoğurtlu, keççaplı, peynirli, kıymalı ya da sade tüketiyorlar. Böyle makarna çok yenmiyor. Yılda sadece 8 kg makarna tüketiyoruz. İtalya'da bu rakam 28 kg" dedi.

HAMSİLİSİNİ YÜZ KERE DENEDİK

Tüketimi artırmak için yabancı sosları önerdiklerini belirten Karakuş, "O soslar bizim damak tadımıza uymadı. Biz de makarnayı Türk mutfağındaki yemeklerle birleştirerek tüketmeyi denedik. Profesyonel yardım aldık. Türk Mutfak Vakfı defalarca deneyerek hazırladı tarifleri. Hamsili makarna en az 100 kez denendi. Bunların dışında sayısız yemek de yapılabilir" dedi.

ARAMIZDAKİ FARK BÜYÜK

Dünya makarna pazarının en büyük oyuncusunun İtalya olduğunu belirten karakuş, "Biz ikinci sıradayız. İtalya bir milyon 600 bin ton ihracat yaparken dünyada biz 175 bin ton civarında ihracat yapıyoruz. Aramızda korkunç bir fark var. Hedefimiz İtalya'nın bu hakimiyetini kırmak. Yurt içindeyse ekmekçileri rakip olarak görüyoruz. Yıllık 110 kg olan ekmek tüketimini azaltmalıyız" dedi.


Biz mevcuda isyan ediyoruz

Sanılanın aksine makarna İtalyanlar tarafından bulunmamış. Bir Fransız, Amerika'da 1848'de ilk tesisi kurmuş. İtalyanlar 25 yıl sonra üretime başlamış. Karakuş'a göre, girdikleri her ürünü marka yapan İtalyanlar makarnayı sahiplenmekte de geç kalmamış. Karakuş, "Sektörün yapmadığı şeyi biz tek başımıza yapıyoruz. Makarnanın ülkemizde gelişimi için her şeyi yapacağız. Biz mevcuda isyan ediyoruz" dedi.


İttifak Holding'in iştiraki

Selva Makarna, 1988 yılında İttifak Holding'in bir iştiraki olarak kuruldu. 1989 yılında yılında un sektöründe üretime başladı. 1998'de makarnacılık sektörüne adım attı. Yüzde 50-50 ihracat, iç piyasa dengesini sağlayan ve bu çizgiyi muhafaza eden Selva, bu denge çerçevesinde yoluna devam ediyor. Şirket, 60 ülkeyle düzenli olarak çalışıyoruz. Selva'nın en güçlü olduğu pazarlardan biri Japonya ve Uzak Doğu pazarı... Japonya'ya Türkiye'den yapılan makarna ihracatının yüzde 48'ini Selva Makarna tek başına yapıyor. Yaklaşık 7 yıldır Japonya'yla düzenli olarak çalışan şirket ülke sayısını da artırmak için çalışmalarını genişletiyor. 25 çeşit ihracat ürünü olan Şirket, her ürün için 11 dilde etiket hazırlatmış. Şirket, 3 dakikada pişen makarnayı yakında piyasaya sürecek.



Herkes bizim kadar hızlı toparlanamadı

Mehmet Karakuş şirketle ilgili rakamsal bazda şu bilgileri verdi: "2007 yılında ciromuz 62 milyon TL iken 2008 yılında bu rakamı 79 milyon TL'ye çıkardık. İhracatımız ise 19 milyon 219 bin dolardan, 25 milyona ulaştı. Bu sene kriz yılı. İç piyasada çok fazla bir küçülme olmadı. Ama ihracatta bir daralma söz konusu. Dünyanın bazı ülkeleri bizim kadar hızlı toparlanamadı. Ve tahsilatlarda çok ciddi problemler çıkmaya başladı. Bu nedenle ihracatta miktar olarak küçüldük. Geçen yıl kuraklıktan dolayı birim fiyatlar yüksekti. Bu yıl hasat çok iyi gidiyor. Rekolte beklentisi çok iyi. Tahsilatlar küçülecek. Biz zaten TL bazında ciro hedefi koymuyoruz. Miktar bazında hedefimiz var. 2009 yılını yüzde 25 büyümeyle geçirmeyi hedefliyoruz. Anadolu lezzetleriyle yeni bir seri çıkaracağız. Köy eriştesi ve mantı gibi. Erişteyi sebze katkılı yapıp lezzetini artırmayı planlıyoruz. İkincisi, bunlar sade üretilir biz kepeklisini üreteceğiz. Artı, mantı çeşitlerini geliştireceğiz. 2012'ye kadar 4 yıllık bir plan ve hedef koyduk. Her 6 ve 3 ayda bir yeni ürün ve trend çalışmalarımız olacak. İşimizi geliştereceğiz. 2009'da yüzde 25 miktar büyümeyi bekliyoruz. Ondan sonraki yıllarda da yüzde 15 ortalama bir hedefimiz var. "
Yenişafak