Nahçıvan"a giderken gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Gül, Meclis"teki konuşmasında dile getirdiği “tek millet” tanımı hatırlatıldığında çeşitli kültürlerin zenginlik olduğunu söyledi. “Bütün bunlara Türk milleti diyoruz” diyen Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Çağın içinde yaşamamız lazım yoksa çağ bizi zorlar. Çağımızın en önemli özelliği de demokrasi ve hukuk. Bunlar insanları bağlıyor. Konuşmamda yanlış anlamaları önlemek için, "farklılıklar" kavramının bir millet içinde farklı millet adacıkları gibi anlaşılamayacağını vurguladım.”
“Sadece etnik ve dini değil siyasi çoğulculuğun” da önemine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, “Dikkat etmek lazım. Siyasi çoğulculuk ama 1970"lerde kimileri "vatansever", kimileri "yurtsever" diye çatıştılar. Bunları hep yaşadık. Farklılığı farklı anlayanları uyardım, farklılıklar "tek millet" içinde farklılıklardır” diye konuştu.

Aliyev Müzesi"nde

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk Dili Konuşan Ülke Liderleri Zirvesi"ne katılmak üzere Azerbaycan"ın Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti"ne gitti. Gül, havalimanında Nahçıvan Meclis Başkanı Vasif Talibov tarafından törenle karşılandı. Gül, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev"le bir araya geldi. İki cumhurbaşkanının konakladığı Duzdağı Otel"deki görüşmede Gül, “Kırgızistan"a geldiğimizde ana yurdumuzda bulunmanın heyecanını yaşarız. Ne kadar çok bir araya gelir konuşursak, o kadar çok karşılıklı ilişki ve yakınlaşmayı geliştiriyoruz” dedi. Bakiyev de ilişkilerin gelişmesi için ellerinden geleni yaptıklarını belirtti. Nahcivan"daki Cumhurbaşkanı Gül, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Haydar Aliyev Müzesi"ni gezdi./hürriyet