600 Somalili çocuk yıkık dökük bir okul binasının bahçesinde bekliyor. Demir pencerelerdeki kurşun deliklerinin çiçek motiflerini andırdığı bu okulda eğitim devam ediyor. Bahçedeki çocuklar sırt çantası, futbol takımı forması, tokalı ayakkabı, defter, kalem gibi yardım malzemelerine bakıyor. Çünkü onların bugüne kadar ne bir sırt çantası oldu, ne de tokalı ayakkabısı…
Necime Muhammet Farah’ın yardım kuruluşlarından isteği ise farklı.
Necime 8 yaşında. Evdeki 6. çocuk. 1.5 yıl önce sokak çatışmasında evlerine bir top mermisi isabet etti. Babası hayatını kaybetti. Necime’nin ise bacağına şarapnel parçası saplandı. Bu top mermisi nedeniyle Necime’nin artık bir bacağı yok. Necime, yardım kuruluşlarının “Bizden ne istersin” sorusu karşısında utanıyor. Önce yüzünü önüne düşürüyor. Necime protez bacağın ne olduğunu dahi bilmiyor. Sadece rahat yürüyebilmek için koltuk değneği istediğini anlatıyor.
Okulda toplanan çocukların bir kısmının babası yok, bir kısmının da annesi. Kimse bu ölümlerin nedenini soramıyor bile çocuklara. 
‘Şebap ile görüşülüyor’ 
Somali’nin güneyinde, İslami Şebap örgütünün etkili olduğu bölgelere beyazlar gitmeye dahi cesaret edemiyor. Türkiye’nin resmi yardım kurumları ve diğer yardım kurumları yerel örgütler aracılığıyla da olsa güneye gitmeyi deneyecek. Çoğu yardım örgütü, Şebap’la bağlantıya geçti bile. Başbakan’ın Somali ziyaretinde yapılan 3 saatlik toplantıda Şebap temsilcilerinin de yer aldığı iddia ediliyor.Somali’de pişen her yemek ülkeyi biraz çölleştirdi 
Somali’de uranyumun da dahil olduğu hiç yararlanılmamış petrol ve doğalgaz yatakları var.
Somali’de tüpgaz yok, elektrik jeneratörle sağlanıyor. Yemek odun ateşiyle pişiriliyor. Somalilerin yemek için ülkenin yüzde 60’ını kaplayan Savannah Ormanları’nı kesmesi, çölleşmenin en büyük nedeni olarak gösteriliyor. Kalan ağaçlar da kamplar için kesiliyor. 
 
CHP bayrama kampta girecek 
CHP’nin bayramın ilk günü gerçekleştireceği Somali-Kenya ziyaretinin hazırlıkları büyük ölçüde tamamlandı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, genel başkan yardımcıları Gürsel Tekin ve Faruk Loğoğlu ile 30 Ağustos’ta Kenya’nın başkenti Nairobi’ye hareket edecek ve Somali sınırındaki Dadaab Kampı’na gidecek.