Hükümet olarak her türlü düzenlemeyi yaptıklarını söyleyen Maliye Bakanı Şimşek, 'Hükümetin burada hatası varsa, merhamet göstermesidir. Ancak eski maaşları vermek hakkaniyete uygun değil. Çünkü ortada artık bir TEKEL yok. Bol keseden maaş verme dönemi bitti' diye konuştu

TEKEL işçileri açlık grevine bu akşama kadar ara verdi. 42 gündür eylemde olan işçilerin gözü kulağı hükümette. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TEKEL işçilerinin eylemi ile ilgili olarak, "Bol keseden maaş verme dönemi bitti" dedi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bakanlıkta “KDV İadesi ve Risk Analizi” konulu bir basın toplantısı düzenledi. Toplantının ardından Tekel işçilerinin durumu ile ilgili soruları yanıtlayan Şimşek, TEKEL işçilerinin tazminat olarak ortalama 41 bin lira alacağını belirtti.

BİZDEN ÖNCE OLSAYDI İŞSİZLERDİ

Konuyla ilgili son açıklama Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten geldi. Şimşek şunları söyledi: "Bizden önce özelleştirme ile kapanan işletmelerden işçiler kapı önüne bırakılıyordu. Bizim hükümetimiz yeni bir uygulama ile kimsenin mağdur olmayacağı 4C'yi getirdi. Hükümetin bir hatası varsa merhametten kaynaklanıyor. Aslında bunları 2007'de 4C'ye almamız gerekiyordu." TEKEL işçilerinin büyük bölümünün yapacağı bir iş olmadığını savunan Şimşek, yıllık 480 milyon maliyeti olan bir durumu hükümetin üstlenmeyeceğini vurguladı.

ORTADA ARTIK TEKEL YOK

Şimşek, "Biz Tekel işçilerinin geleceklerini garanti altına almak için onları kamuda işe alıyoruz ve öncelik veriyoruz. Ancak Tekel işçilerine eski maaşları vermek hakkaniyete uygun değil. Çünkü ortada artık bir Tekel yok. Hükümet olarak vatandaşın parasını çarçur etme lüksümüz yok" diye konuştu.

KDV'DEKİ SORUNLAR ÇÖZÜLECEK

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, KDV İadesi ve Risk Analizi Projesi ile, KDV iadesinde yaşanan pek çok sorunun çözüme kavuşturulacağını söyledi. Bu modelle tedarikçilerin vergisel uyumlarının ölçüleceği ve bu mükelleflerin detaylı analizlere tabi tutulacağını belirten Şimşek, 'Bu sayede iade sürecinde sahte fatura düzenleyen veya kullanan mükelleflerin hızlı bir şekilde tespit edilmesi mümkün hale gelecek' dedi.

İHRACATTA REKABET GÜCÜ ARTAR

Bu nedenle vergisel ödevlerini yasalara uygun olarak yerine getiren mükelleflerinin iade taleplerinin hızlı bir şekilde yerine getirilmesine dikkati çeken Şimşek, yeni sistemle bu konularda yaşanan sıkıntıların giderileceğini vurguladı. Şimşek, “KDV iade sürecinin hızlanması yurt dışında ihracatçımızın rekabet gücünü artıracak' dedi.

Maliye KDV'yi 16 kat daha titiz inceleyecek

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 'KDV İadesi ve Risk Analizi Projesi'yle sahte fatura veya yanıltıcı belgelerle mücadeleyi çok daha güçlendirdiklerini belirtti. Şimşek, "Bugün diyelim ki biz el yordamıyla yaptığımız incelemelerde tedarikçilerin sunduğu faturaların en fazla 2 kademe aşağısına inebiliyoruz. Şimdi istersek 16 katman aşağıya inebiliriz, istersek tedarikçinin tedarikçisinin tedarikçisi" dedi. Bakan Şimşek, yeni projeyi tanıttığı basın toplantısında 2008 yılında KDV iadelerinin toplam tutarının yaklaşık 13,3 milyar lira olduğunu belirtti. 2009 yılının ilk 11 ayında ise yapılan iade tutarının 11,6 milyar lira seviyesinde gerçekleştiğine işaret eden Şimşek, bu rakamın toplam KDV gelirlerinin yüzde 22'sine denk geldiğini ifade etti. Mevcut uygulamada KDV iadesi için firmaların kağıt ve CD ortamında vergi dairelerine verdiğini ve bunun zahmetli bir süreç olduğunu söyleyen Bakan, kontroller elle yapıldığı için hatalar meydana geldiğini vurguladı. Yeni sistemde belgelerin internet vergi dairesi üzerinden verileceğini kaydeden Şimşek, sahte fatura düzenleyenlerin hızlı tespit edileceğini, KDV iadesinin hızlanacağını vurguladı. Projeyle ilgili sahte fatura potansiyeli olan firmalara ilişkin bir soru üzerine de derinlemesine inceleme yapabileceklerini, ellerindeki veri ambarıyla yetinmeyeceklerini aktaran Şimşek, yeni modelde herkesin bir risk kapsamında görülmediğini sadece riskli mükelleflerin incelenmesinin söz konusu olduğunu dile getirdi./yeni şafak