A.A.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, AK Parti'nin iktidara geldiği dönemde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la bir toplantı yaptıklarını belirterek, “O toplantıda 'Ankara ve İstanbul hariç bütün vilayetlerde büyükşehirler olsun ama tek baş olsun, ilçe belediyeleri olmasın' tarzında bir fikir atıldı. O fikrin tekrar gelmesi lazım” dedi.

Denizli Belediyesi tarafından EGS Park Konferans Salonu'nda düzenlenen “Cumhuriyetin 87. Yılında Büyükşehire Doğru Denizli” konulu panele Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Hayrettin Güngör ve Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci konuşmacı olarak katıldı.

Gökçek, paneldeki konuşmasında, ilçe ve büyükşehir belediyesi bir arada olduğunda o şehirde mutlaka karışıklık başlayacağı düşüncesini dile getirerek, “Bunun istisnası yok, ister aynı partiden seçilin, ister başka partilerden seçilin. İlçe belediye başkanlarının birçoğu kendisini büyükşehir belediye başkanı yerinde gördüğü için iç çatışma başlar, bundan dolayı da verim düşer. Büyükşehir ve ilçe belediyeleri belli konularda yetki karmaşası içerisine girer. Biz Ak Parti iktidara geldiğinde Sayın Başbakanımızla bir toplantı yapmıştık. O toplantıda 'Ankara ve İstanbul hariç, bütün vilayetlerde büyükşehirler olsun ama tek baş olsun, ilçe belediyeleri olmasın' tarzında bir fikir atıldı. O fikrin tekrar gelmesi lazım” dedi.

Denizli'nin verdiği vergiden pay alamamasının haksızlık olduğunu dile getiren Gökçek, “O kadar vergi verecek, ama bu vergiden payını alamayacak, Bu haksızlık. Ama seçim öncesinde baskı yaparsanız böyle bir konuda, başarılı olabileceğinize inanmıyorum” diye konuştu.

“20-25 VİLAYET AYAKTA KALMA MÜCADELESİ VERİYOR”

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Özhaseki de, 81 ilin yaklaşık 40'ının ilçe konumuna geldiği düşüncesini savunarak, şöyle konuştu:

“Bunlar, zamanında medeniyetlerin merkezleriydi. Bazı medeniyetlere başkentlik yapıyorlardı. Yüz binlerce nüfusları vardı. Ama şimdi yoklar, Ankara'daki bir ilçenin yarısı bile değiller. 20-25 vilayet ayakta kalma mücadelesi veriyor. Günümüzdeki birtakım özel şartlar olmasa, objektif birtakım kıstaslar getirilse, emin olun birçoğu şehirlikten silinir. 15 tane vilayet var ki, bunlar kalkınma trendini yakalamış, yavaş yavaş yukarıya çıkıyor. Denizli doğru adımlar atarsa Anadolu'daki büyükşehirlerden olur.”

Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci ise konuşmasında, Denizli halkının yıllardan beri devam eden büyükşehir olma hayalini yüksek sesle konuşmaya başladığını dile getirdi.

Panele Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Ak Parti Denizli milletvekilleri Mithat Ekici, Mehmet Salih Erdoğan, Mehmet Yüksel, Ak Parti İl Başkanı Bilal Uçar ve çok sayıda vatandaş dinleyici olarak katıldı.