Meme ve karın bölgesine uygulanan estetik operasyonlar, birbirinden bağımsız operasyonlar olarak görülse de bu iki yapı, gövde estetik ünitesinin önemli parçaları arasında bulunuyor. Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Akın Yücel, gövde yapısının bütünsel estetiği için kritik önem taşıyan bu operasyonların çoğu zaman birbirinin tetikleyicisi olabildiğini belirtti.

“Bu unsurlardan herhangi birine yapılan müdahale diğer yapılardaki problemlerin öne çıkmasına neden oluyor” diyen Prof. Yücel, torsoplastinin, gövdeyi oluşturan göğüs, karın, bel ve sırt bölgesindeki estetik sorunlara aynı anda çözüm üreten bir operasyon olduğunu söyledi.

Farklı müdahaleleri bir arada toplayan işlemin bazı vakalar için zorunluluk olduğuna değinen Prof. Yücel, “Genelde meme ve karın ameliyatları birbirinden bağımsız işlemler olarak kabul edilirler; fakat bu iki yapı aynı estetik ünitenin bir parçasıdır. Memeler, karın ve bel bölgesi heykelcilikte torso, yani gövde olarak isimlendirilir. Sadece meme küçültüldüğünde hastaların büyük karınları daha çok ortaya çıkıyor. Sadece karına müdahale edildiğinde ise göğüslerdeki sarkmalar daha çok göze batıyor. Sırf karın estetiği yapılıp, bel oyuntusu verilmediğinde de kadınsı bir görünüm elde edilemiyor. Bu nedenle bu bölgeyi tek bir estetik ünite olarak değerlendirip ameliyatı ona göre planlamak gerekiyor” dedi.

ESTETİK AMELİYAT, PROBLEMLİ BÖLGELERİ AÇIĞA ÇIKARABİLİR
Yücel, “Torsoplasti kapsamındaki meme estetiğinde hastanın ihtiyacına göre meme küçültme, dikleştirme, büyütme ya da büyüterek dikleştirme yapılabilir. Bu ameliyatlarda cerrahi işlemlerin yanı sıra silikon protezler, yağ enjeksiyonları ve liposucton da yapılır. Karın estetiğinde ise tam, mini ya da endoskopik abdominoplasti işlemleri yapılarak karındaki cilt fazlalığı alınır, karın yağları uzaklaştırılır, karın kasları sıkılaştırılır. High-definiton liposuction da eklenerek karına güzel ve şekilli bir görünüm kazandırılır” diye konuştu.

Gövdede yapılan her estetik operasyon sonrasında diğer problemli bölgelerin daha da öne çıktığını anlatan Yücel: “Ancak mükemmel bir görünüm için bel estetiğine de ihtiyaç duyulabilir. Böyle bir durumda liposuction yapılarak bel inceltilir ve bel çukuru oluşturulur. Gerekli görülürse alınan yağlar kalçalara verilerek yüksek ve çıkık bir popo görünümü de sağlanabilir. Böylece ana gövdedeki tüm yapılara müdahale edilerek çekici bir görünüm yakalanabilir” ifadesini kullandı.

KİMLER İÇİN UYGUN?
Torsoplastinin, sağlık durumu elveren ve obez olmayan hastalara uygulanabildiğini belirten Prof. Dr. Akın Yücel, “Birkaç işlemin bir arada yapılması ekonomik açıdan da avantaj sağlıyor. İşlem sonrasında hastalar bir ya da iki gün hastanede kalıp bir hafta sonra günlük yaşantılarına geri dönebiliyor. Bu işlemin sonrasında hastaların görünümleri ve yaşam tarzları büyük ölçüde değişiyor. İşlem sonrasında hastalardan tek beklenen spor yaparak formlarını korumaları ve dengeli beslenmeleridir” dedi.