TCK 241 Tefecilik: "Kazanç elde etmek maksadıyla başkasına ödünç para veren kişi, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır."

Avukat Osman Adaş, Dursun Boran'ın sorularını cevaplarken yaptığı açıklamada kanunun böyle suç gördüğü bir işi bazılarının normal işmiş gibi yapmasının suç olduğunu, telafisi mümkün olmayan zararlara yol açtığını hatırlattı.

TASARRUF YAPIN, KAZANCINIZ KADAR HARCAYIN

Tefeciler ve bunların işlemi yüzünden, ekonomik ve sosyal hayatta büyük tahribatlar olduğunu, boşanmaların, intiharların, silahlı olayların arttığını anlatan Adaş, gazeteci Boran'a şöyle dedi:

"Günümüz hayat şartlarında, ekonomik sıkıntı çeken kişilerin sıkca yaptığı acil nakit ihtiyacını temin etme şekillerinden birisi de tefeci denen kimselere müracaattır. Kanuna uygun olarak kurulmuş kamu veya özel hukuk tüzel kişilerinden veya yasaya uygun faaliyet gösteren ikrazatçılardan her hangi bir sebeple para temin edemeyen kimseler; hiçbir prosedür gerektirmeyen ve daha da önemlisi kanuni kuruluşlara nazaran para talebine çok hızlı cevap veren bu kimselere müracaat etmekte ve nihayet günün ekonomik şartlarının çok üstünde faiz oranları ile muhatap olarak para ihtiyaçlarını karşılamaktadırlar. Sonra bunları ödeyemeyerek, evlerini, arabalarını, iş yerlerini tek tek yok pahasına satıp, maddi çöküntüye düşmekteler. Çalışanların ise maaşlarına haciz yoluyla el konmakta, tam bir ekonomik- sosyal felaket yaşanmakta. Bunların olmaması için, herkesin tasarruf yapması, kazancı kadar harcaması lazım. Eğer iş yapıyorsa, gücü kadar büyümesi yada işini küçültmesi lazım."

Dr. Ayhan Akcan da tefecilerden para alan, herşeyini kaybetmiş çok sayıda kadın ve erkeğin çaresizliğe düştüğü için, senelerce psikolojik tedavi gördüğünü anlatıyor. Ruh sağlığı bozulan çok sayıda tefeci mağdurunun sonunda intihar ettiği görülüyor. Psikiyatri Uzmanı Akcan, tefecilerden uzak durulmasını, tedbirli, tasarruflu, planlı hırslardan uzak hayat yaşamayı tavsiye ediyor.